Slovenija
14 ogledov

Invalidi bodo zahtevali ustavno presojo

invalidi bobo Žurnal24 main
Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije je zbral preko 50 tisoč podpisov – novela za slovenske invalide se jim ne zdi sprejemljiva, pripravljajo zahtevo za ustavno presojo.

"Prek 50 tisoč podpisov priča, da sporna novela za slovenske invalide ni sprejemljiva. Nacionalni svet bo pripravil zahtevo za ustavno presojo," so danes sporočili iz Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije ob zaključku zbiranja podpisov za referendum proti noveli zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije.

"Politično diskriminatorna odločitev Germiča"

Dodajajo, da so v času dopustov in počitnic in obdobju zatem za referendum proti noveli zbrali 24.257 overjenih podpisov državljanov in državljank na upravnih enotah. S tem zakonski prag 40 tisoč podpisov ni bil presežen, "na kar je pomembno vplivala politično diskriminatorna odločitev takratnega predsednika Državnega zbora RS Ljuba Germiča, ki je zavrnil našo prošnjo, da zaradi posebnih potreb invalidov in logističnih ovir ob volitvah, z zbiranjem podpisov začnemo šele po predvolilnem in prazničnem obdobju. V normalnih okoliščinah bi prag brez dvoma presegli."

Vdati se ne nameravajo – upravni odbor bo namreč pretehtal različne opcije in pravna sredstva, vključno z zahtevo za ustavno presojo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.