Slovenija
8 ogledov

Investicija v prihranek

Odlagališče Anže Petkovšek
Varčevanje. Zamenjaj star gospodinjski aparat. Investicija se povrne v nekaj letih.

“Vsak mesec plačujem kar velik znesek na položnici za elektriko, več kot sto evrov. Imam pa doma star sušilni stroj, kupljen leta 1996, v katerem velikokrat sušim perilo. Ali bi se mi ga izplačalo zamenjati? Nakup novega aparata je precejšnja investicija,” razmišlja bralka.

A+++ najučinkovitejši

Gospodinjski aparati so poleg grelnikov za vodo največji porabniki električne energije. Med njimi najbolj izstopajo hladilniki in hladilne skrinje, saj so v nasprotju z drugimi aparati stalno vključeni.

“Pri nakupu novega gospodinjskega aparata bodite pozorni na energijske nalepke, ki nas usmerjajo na energetsko učinkovite aparate. Najučinkovitejši so aparati z oznako A+++. So tudi nekoliko dražji od manj učinkovitih, vendar se investicija predvsem zaradi manjše porabe energije povrne v nekaj letih,” pojasnjuje Rajko Dolinšek, direktor podjetja Informa Echo.

Postajamo varčnejši

Tudi nedavna Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije – Reus 2012 razkriva, da Slovenci postajamo varčnejši pri rabi energije v gospodinjstvih. V vse več gospodinjstvih se hrana ne hladi na najnižji možni temperaturi in perilo se ne pere na maksimalni temperaturi. “Optimalna temperatura v hladilniku je približno 5 °C, saj se poraba električne energije pri vzdrževanju nižje temperature močno poveča. Priporočljivo je pranje pri nižjih temperaturah. S pranjem pri 40 °C namesto pri 60 °C prihranimo skoraj 50 odstotkov električne energije,“ dodaja 
Dolinšek.

Komentarjev 1
  • Bizgec 08:27 08.oktober 2012.

    Cisto iz firbca, zakaj naslov ter podnaslov clanka, slika s komentarjem in tekst v okvirju govorijo o porabi energije in aparatih, clanek pa o prenehanju financiranja doktoratov?