Slovenija
92 ogledov

Investitor: Slovenija nas zanima

Julian Frost Anže Petkovšek
Danes sta s položaja odstopila predsednik upravnega odbora Primorja Darko Valenčič in član Sebastian Trajkovski, so povedali predstavniki sindikata v podjetju. Sklad ICON Group Capital pripravljen investirati v Sloveniji.

Julian Frost, predsednik sklada ICON Group Capital je povedal, da se Icon ukvarja z nakupi kapitalskih deležev.

"Sam sodelujem pri odločitvah o naložbah. Slovenija nas zanima. Verjamemo v regijo. 90 odstotkov skrbnega pregleda smo končali, ko se je odprlo vprašanje naložbe v Primorje. Sestal sem se z bankami, od njih nisem dobil vseh odgovorov," je povedal.

Dodal je, da se je za vikend sestal z novo upravo Primorja in postavila se je potreba po 400.000 evrih za plače.

"Denar sicer je na voljo, a se je treba seznaniti z bankami, sindikati, županom. Včeraj sem se sestal z nekaterimi člani uprave in ugotovili, da je znesek presegel prvotno ocenjeno vsoto 300.000 evrov," dodaja.

Po njegovih besedah so priprvljeni vložiti dodatni kapital, a je potrebno končati pregled in doseči dogovor z bankami, ki ga še ni.

Pravi še, da bi lahko zagotovili 30 milijonov evrov, a je treba zagotoviti možnost za skrbni pregled. "Sinoči smo se sestali z eno tujo banko, ta teden se bomo se z nekaterimi," dodaja in še pravi, da se bodo lahko plače zagotovile z uvodnimi 300 tisočaki in dodatnimi 1,5 do 3 milijona evrvi.

Druga faza pa je dogovor z bankami o zagotovitvi denarja za dokapitalizacijo. Tretja faza bi lahko vključila dodatni kapital za širitev v druge regije. "Posel zunaj Slovenije je, če bomo Primorje dokapitalizirali. Trenutno nimamo namena odpuščati delavcev," še pravi Frost.

"Obstaja možnost za nakup Stožic"

Frost ni želel obedlodaniti podatka o prometu Icona. "Z lastnikom Patere Rankom Mimovićem se poznamo prek neke banke. Po uvodnih pogovorih smo ga vprašali, če bi bil naš partner. Začeli smo s pregledom podjetji v Sloveniji in JV Evropi. Svojo kredibilnost dokazujem s svojo prisotnostjo v Sloveniji. V Sloveniji imamo odlične strokovnjake, računovodje, pravnike. Porabili smo že kar nekaj denarja v Sloveniji." je dejal.

"Obstaja možnost za nakup Stožic, še zlasti, če bom lahko vključil maloprodajna podjetja iz ZDA. Patera je pomagala našim ameriškim zaposlenim pri skrbnem pregledu."

Kljub temu, da sta člana uprave Primorja po nekaj dneh odstopila, to na skrbni pregled po besedah Frosta ne bo imelo vpliva. "Smo pa zaprosili za dodatne podatke. Na osnovi pregleda bomo zaključili, ali je mogoče narediti preobrat v Primorju. Če bomo uspešni, bomo tudi javno objavili ime te osebe, s katero se pogajamo za vodenje Primorja," pravi prvi mož sklada ICON.

Frost še pravi, da če bo šlo Primorje v stečaj, bi sklad izgubil nekaj sto tisoč evrov, "ljudje v Sloveniji pa veliko več". "Pregled poslovanja ni tekel tako hitro, kot smo želeli."

Delavci nadaljujejo s stavko

Zaposleni v Primorju danes sicer nadaljujejo s stavko. Pridružujejo se jim tudi zaposleni v enoti Standard, saj bodo stavkale tudi kuharice in drugi zaposleni v restavraciji Primorja. Delavci bodo tako danes ostali brez toplih malic in kosil.

Včeraj je stavkalo okrog 300 zaposlenih, saj je uprava Primorja mnoge zaposlene poslala na dopust ali koriščenje dodatnih delovnih ur.

Vendar v koordinaciji sindikatov v Primorju pričakujejo, da bo število stavkajočih delavcev danes večje, je povedal vodja koordinacije Damjan Volf.

Stavkati pa bodo prenehali le v primeru, da bodo na račune prejeli preostanek plač.

Ne verjamejo več

Po neuradnih informacijah naj bi italijansko gradbeno podjetje Patera Primorju že nakazalo del sredstev kot posojilo, ki se bo štelo v dokapitalizacijska sredstva po podpisu pogodbe.

Nakazilo naj bi bilo izvršeno že v petek popoldan, vendar denarja na računu Primorja še ni. Sindikalisti zato upravi ne verjamejo več. Med drugim je od tega nakazila odvisno tudi izplačilo preostanka plač in poplačilo socialnih prispevkov.

Konec tedna poteče tudi rok za plačilo aprilskih plač in prispevkov, zato so v koordinaciji sindikatov pesimistični. Če denarja za plače ne bo, pa lahko postane Primorje insolventno, je v sporočilu zapisala vodja odnosov z javnostjo v Primorju Ivana Bratož.

"Upravni odbor družbe Primorje je investitorja še opozoril, da morajo biti sredstva za izplačilo plač in prispevkov iz naslova socialne varnosti na računu nakazana najkasneje do tega petka, sicer bo družba zašla v hude težave in bo postala insolventna," je v sporočilu zapisala Bratoževa.

Komentarjev 2
  • Lavdan 16:38 16.maj 2012.

    Ugotovili so, da je že vse ukradeno in ni nič več ostalo in samo nakladajo in iščejo koga bi spet nategnili. Narediti bi morali kot je rekel ajdovski župan , če ne zlepa, pa pod prisilo.

  • 1111 14:47 15.maj 2012.

    ...bo treba začet streljat, ni druge!!! ...pride, pobere in gre!!!