Slovenija
229 ogledov

IP-TV proti kabelski

Televizija Shutterstock
Primerjava. Operaterje smo vprašali, kaj so prednosti in slabosti.

Ponudniki IP-televizije, ki se prenaša predvsem prek xDSL-povezave, omenjajo možnost dvosmerne komunikacije, kar omogoča večjo stopnjo interaktivnosti. V Telekomu tako naštevajo videoteke, interaktivne aplikacije, kot so vreme, novice in šport, ter dostop do socialnih omrežij, v Amisu časovni preskok in omrežni snemalnik, ki delujeta v oblaku, v T-2 pa še dodatno interaktiven spored.

Vsi kanali so v hiši

Pri Telemachu, ki je ponudnik kabelske televizije, pravijo, da “pri IP-televiziji uporabnik po spletni televiziji prejema en sam signal, kanale pa preklaplja, poenostavljeno rečeno, na oddaljenem strežniku operaterja, v kabelskih omrežjih pa namesto enega do sprejemne naprave potuje veliko več programov v digitalni obliki, tudi nekaj sto, tudi v sliki visoke ločljivosti, ne da bi s tem zasedali spletno povezavo, ki poteka po ločenih kanalih”.

Zato se pri kabelski televiziji programi preklopijo bistveno hitreje. V Amisu sicer pravijo, da so bistveno izboljšali kakovost slike, ki je zdaj primerljiva s tisto na kabelski televiziji, in izboljšali hitrost preklapljanja med kanali. “Preprostejše je dodajanje dodatnih televizijskih sprejemnikov, sprejemne naprave, ki so opremljene s trdim diskom, pa znajo snemati tudi po več programov hkrati,” o prednosti kabelske televizije pravijo pri Telemachu.

Komentarjev 3
  • allstarr111 12:06 09.september 2012.

    al pa raje za 10 evrov, da bo zihr

  • allstarr111 12:05 09.september 2012.

    A zdej bo vsak vikend članek o tej hudi televiziji ki ima vse kanale v hiši ? Konkretno znižajte cene pa ne bo treba delat nobene reklame, recimo vsak paket za 5 evrov ceneje kot ga ima najcenejši ponudnik pri ...prikaži veči nas, taka poteza vam zagotavlja množičen prebeg.

  • ghz891 11:58 09.september 2012.

    "v kabelskih omrežjih pa namesto enega do sprejemne naprave potuje veliko več programov v digitalni obliki, tudi nekaj sto, tudi v sliki visoke ločljivosti, ne da bi s tem zasedali spletno povezavo, ki poteka po ločenih kanalih"Potem ima ...prikaži več očitno T-2 kabelsko televizijo, ali pa uporablja ločen IP naslov (pri napravah je tako), ker pri njih prav tako na hitrost povezave ne vplivajo nikakršni prenosi podatkov na napravah. No, ker je pa nima pa ostane samo druga možnost iz česar sledi da imaš lahko IP-TV in neovirano povezavo.Pri Siolu pa seveda ni tako... Tam dobiš grdo zrnasto sliko in zmrzovanje takoj ko na drugi napravi vklopiš prenost večje količine podatkov.