Slovenija
20 ogledov

iPad namesto potnega lista

Dober mesec po tem, ko je k nam prišel prvi iPad, so v ZDA za isto ceno napoveda Žurnal24 main
Moški iz Montreala je brez težav prečkal kanadsko-ameriško mejo s svojim iPadom. Svoj potni list je posnel za primer izgube, s posnetkom na zaslonu pa je policistom dokazal, da ima veljavne dokumente. Za dokaz istovetnosti je (bilo) to dovolj, vsaj v ZDA.

Kanadčan Martin Reisch je nekega dne za vsak primer skeniral strani iz svojega potnega lista, saj je menil, da mu utegne to koristiti, če bi dokument izgubil. To se mu je obrestovalo še prej, kot je sprva mislil. Ko je namreč želel prečkati kanadsko-ameriško mejo, je namreč ugotovil, da je potni list pozabil doma, in obmejnim organom pokazal posnetke svojega potnega lista na iPadu, piše spletni BBC.

Policistom je moški povedal, da je namenjen v Vermont, kamor je nameraval dostaviti nekaj prazničnih daril. Upal je, da mu bodo zato pogledali skozi prste. Glede na to, da je 33-letnik pri sebi imel drug dokument, to je vozniško dovoljenje, in da so bili pred vrati prazniki, so očitno uslužbenci na meji dejansko naredili izjemo in mu zaradi pozabljenega potnega lista prečkanja meje niso onemogočili. Istega dne je na enak način nato mejo prečkal še enkrat, in sicer ob vrnitvi v Kanado.

Reisch je po navedbah BBC-ja prepričan, da je sicer doživel izjemo, a upa, da bo kdaj drugače. "V prihodnosti bo zagotovo mogoče prečkati mejo z osebno izkaznico na prenosniku – gre le za vprašanje časa," je dejal.

Kanadčani morajo sicer za prečkanje meje z ZDA uporabljati potni list in ne le navadnega vozniškega dovoljenja, kar je bilo sicer dovolj pred letom 2009. V zvezi s primerom Martina Reischa, ki je mejo prečkal na "lažji" način, še ni bilo uradnega odziva oblasti.

Komentarjev 1