Slovenija
28 ogledov

Ipadi na ministrstvih v omari

Ipad Dejan Mijović
Apple. Na ministrstvih imajo 46 Applovih izdelkov, trije so brez uporabnika.

V prejšnjem mandatu so na ministrstvih kupili 46 Applovih izdelkov. Največ lani, predvsem ipade, med nakupi pa so tudi mobilni telefoni iphone in prenosni računalniki macbook. Glede na ceno in opise so na ministrstvih najbolj priljubljeni ipadi z 32 gigabajti spomina in možnostjo uporabe spleta s pomočjo SIM-kartice.

“Tablični računalniki lahko pridejo zelo prav. V marsičem lahko nadomestijo prenosnik, predvsem na poti in za komunikacijo,” je nakupe komentiral pomočnik odgovornega urednika revije Monitor Jure Forstnerič. Meni sicer, da bi zadostovale že tablice z manj spomina, ne pa nujno druge znamke. Pravi namreč, da podobno kakovostne tablice tudi podobno stanejo.

Na njih se nabira prah

Največ ipadov, kar 15, so kupili na ministrstvu za obrambo (Mors). Po številu nakupov izdelkov Apple sledi sedanje združeno ministrstvo za izobraževanje, znanost kulturo in šport, na katerem so kupili skupaj 13 ipadov in iphonov. Trenutno pa kar tri kupljene tablice sploh nimajo svojega uporabnika – eno hranijo na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, druga dva pa na ministrstvu za javno upravo in pravosodje. “Če jih imajo res v omari, pa je to neumnost,” je neuporabo komentiral Forstnerič.

Uporabljajo jih vodilni

Na Morsu tablične računalnike uporabljajo predvsem “posamezni vodilni delavci za potrebe informacijsko-komunikacijske podpore zunaj lokacije”. Tudi na drugih ministrstvih tablice večinoma uporabljajo vodilni delavci, med njimi tudi minister za pravosodje Senko Pličanič, minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič in minister za zdravje Tomaž Gantar.

Prav vsi izdelki so bili kupljeni prek naročilnice oziroma z zbiranjem ponudb kot naročilo male vrednosti. Skupna vrednost vseh je bila slabih 38 tisoč evrov z DDV. V tem mandatu ministrstva teh izdelkov še niso kupovala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.