Slovenija
13 ogledov

Iphone beleži vsak vaš korak

Informacija o shranjevanju podatkov je glede na dejstvo, da je Apple prodal prek Žurnal24 main
Applov iPhone in 3G iPad že 10 mesecev tajno beležita in shranjujeta podatke o gibanju lastnikov, sta javnosti razkrila Pete Warden in Alasdair Allan. Novica je uporabnike šokirala.
O novici so se na Twitterju že razpisali Žnidaršič, Turk in Crnkovič. Več TUKAJ.

Varnostna strokovnjaka sta na beleženje lokacij naletela po naključju, saj sta sprva menila, da naprave zbirajo le nekatere zadnje vnose, a se je kmalu izkazalo, da iOS4 ves čas beleži in shranjuje lokacijo aparata v datoteki consolidated.db.

Uporabniki so pretreseni
Odkritje je šok za večino uporabnikov iPhonov ali 3G iPadov. Naprave namreč nikjer ne namigujejo, da beležijo in trajno shranjujejo vse svoje premike, je pa možnost takšnega ravnanja omenjena v Applovih pogojih uporabe: "Zbiramo lahko podatke o poklicu, jeziku, poštni številki, edinstvenem identifikatorju naprave, lokaciji in časovnem pasu, v katerem se Applov izdelek uporablja, da bi lahko bolje razumeli vedenje uporabnikov in izboljšali naše izdelke, storitve in oglaševanje."

Namerno dejanje
Allan in Warden sta na spletni strani O'Reilly Radar zapisala, da ne vesta, zakaj Applovi izdelki zbirajo podatke o gibanju izdelkov, a sta opozorila, da gre za "očitno namerno" ravnanje. Zapisala sta tudi, da se podatki prenesejo na uporabnikov računalnik vsakič, ko ta nanj priklopi iPhone ali 3G iPad, da bi se ustvarila varnostna kopija podatkov.

Pri Applu za zdaj še molčijo. Opozorimo, da je zbiranje podatkov nevarno tudi, če Apple ne zlorablja podatkov. Le-ti so namreč dostopni vsakemu nepridipravu, ki je ukradel napravo, ali hekerju, ki vanjo vdre, omogoča pa mu natančen opis gibanja lastnika naprave.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.