Slovenija
22 ogledov

iPhone z veliko varnostno luknjo

iPhone 5 Reuters
Uporabniki iphonov, ki so jih posodobili z zadnjo različico iOS operacijskega sistema 6.1, naj dobro skrivajo svoje dragocene napravice. Zaradi velike varnostne luknje jih je mogoče v primeru kraje ali izgube enostavno zlorabiti.

Na Youtubeu se je pojavil posnetek, ki ga spremlja nazoren prikaz, kako je mogoče obiti s kodo zaklenjen zaslon in vseeno opraviti klic bilokam.

Ponavadi imajo uporabniki zaslon zaklenjen s kombinacijo številk, a zaradi napake v programski kodi je mogoče z nekaj usklajenimi kombinacijami pritiskov na tipke napravico prelisičiti in brez kakršnihkoli ovir klicati na katerokoli številko, ne samo na 112 za nujne klice. Mogoče je tudi ustvarjati nove kontakte, gledati dnevnik klicev in podobno. Ni pa mogoče dostopati med ostale funkcije telefona, denimo e-pošte, poroča H-online.com.

Podobna težava se je pojavljala že v razlličicah 2.0.2 in 4.1. Po mnenju strokovnjakov je verjetna razlaga, da se je tekom razvoja kode operacijskega sistema popravek izgubil, napaka pa ponovila.

Pri Appleu so se na ugotovitve že odzvali in po pisanju Information Weeka obljubili skorajšnji popravek. Z njim naj bi "pokrpali" tudi drugo poznano napako verzije 6.1, ko iphoni preveč obremenijo strežnike za poštno storitev Exchange. Kdaj pa bodo popravek 6.2 izdali, še ni jasno.

Komentarjev 1
  • stela 07:27 16.februar 2013.

    ".....in vseeno opraviti klic BILOKAM...." prizanesite nam s takimi besedami.