Slovenija
18 ogledov

Irak spet draži nafto

Eksplozija na južnem naftovodu v Iraku je dvignila ceno nafte. Žurnal24 main
Padanje cen nafte ni trajalo dolgo. Najnovejši izbruh nasilja v Iraku je ceno spet pognal navzgor. Na naftnih trgih vlada negotovost glede nadaljnjega razvoja dogodkov.

Sod teksaške lahke nafte z dobavo v maju stane že 107,2 dolarja, natanko dva dolarja manj pa je treba odšteti za sod britanske nafte brent, ki pa se prav tako draži.

 

ZDA z manjšimi zalogami nafte

Kot po navadi je ameriška vlada tudi to sredo razkrila stanje zalog surove nafte. V nasprotju s pričakovanji analitikov vlada razpolaga z manj sodi nafte kot pred enim tednom. Tudi to je seveda prispevalo svoj delež k višanju cen nafte.

Spor med šiiti draži nafto
Analitikov rast cen nafte ne preseneča, saj se je Irak, eden od večjih izvoznikov nafte, po nekaj mesecev trajajočem relativnem zatišju spet pogreznil v nasilje. Že tri dni je z nafto bogati jug države v oklepu medsebojnih spopadov borcev šiitskega klerika Moktade al Sadra in enot iraške vojske. Sodu je dno izbila razstrelitev naftovoda v bližina pristaniškega mesta Basre, po ceveh katerega Irak vsak dan izvozi za poldrugi milijon sodov nafte. Hude poškodbe na naftovodu bodo izvoz okrnile vsaj za tretjino. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

"Najnovejše dogajanje v Iraku je zelo skrb vzbujajoče, saj naftovodno omrežje na jugu te države ni bilo nikoli doslej tarča sabotaž," so opozorili v britanski investicijski banki Barclays Capital. Dodali so še, da je do sabotaže južnega naftovoda prišli ravno zdaj, ko je Irak prvič po ameriški okupaciji leta 2003 presegel povprečno mesečno količino nafte, načrpane v letu pred vojno.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.