Slovenija
12 ogledov

Iran zgradil še en obrat za bogatenje urana

Generalni direktor IAEA Mohamed El Baradej velja za enega glavnih zagovornikov d Žurnal24 main
Iran je dokončal gradnjo še enega obrata za bogatenje urana v mestu Fordo. Kot piše v zaupnem poročilu, je Teheran v podzemnem obratu namestil vse dele za plemenitenje urana do 20 odstotkov. Zahod se boji, da bi lahko do te stopnje obogateni uran Iran uporabil za jedrsko orožje.

Poročilo IAEA, ki ga je na vpogled dobila nemška tiskovna agencija dpa, navaja, da je Iran v obratu namestil preostalih 644 centrifug. Sedaj ima zalogo 135 kilogramov do 20 odstotkov obogatenega urana. To je sicer še vedno več kot 100 kilogramov manj od 250 kilogramov, kolikor jih je potrebnih za izdelavo ene jedrske konice.

Iran ne dovoli pregleda

Generalni direktor IAEA Jukija Amano v poročilu izpostavlja, da Iran ne dovoli pregleda domnevnih programov razvoja jedrskega orožja in inšpekcij vseh jedrskih obratov. Kot navaja Amano, je Iran v zadnjem času še naprej čistil obrat v Parčinu, v katerem naj bi glede na sume testiral jedrsko orožje.

Iran že leta zavrača očitke, da je njegov namen razviti atomsko bombo. Kot pravi, razvija izključno jedrsko gorivo za rabo jedrske energije v miroljubne oz. medicinske namene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.