Slovenija
31 ogledov

Irci selijo proizvodnjo k nam

Proizvodnaj stekla Shutterstock
Največji svetovni proizvajalec stekla naj bi del proizvodnje preselil v Slovenijo.

Največji svetovni proizvajalec stekla Waterford Crystal naj bi del proizvodnje preselil v Slovenijo. Zato naj bi delo izgubilo več kot 600 delavcev v irskem Waterfordu, ki so napovedali, da bodo pred ustreznimi evropskimi uradi vložili tožbo zoper lastnika Waterford Crystal zaradi kršenja pravic z naslova geografskega imena.

Kot je po poročanju irskih medijev pojasnil koordinator sindikata Unite za Irsko Walter Cullen, je KPS Capital Partners, ki je leta 2009 prevzel Waterford Crystal, od takrat velik del proizvodnje preselil iz Waterforda in Irske, zdaj pa bi še dodatno selil proizvodnjo v Slovenijo.

Ob tem pa lastnik še vedno trži ime Waterford, kar je v nasprotju z zakonodajo z geografskimi imeni, so prepričani sindikalisti. Ob tem je navedel primer italijanske Parme in francoskega Champagna, ki sta dosegla zaščito geografskega imena, pa tudi uspeh švicarskega Mövenpicka, ki je preprečil, da bi lahko nemški proizvajalec čokolade svoje izdelke tržil pod imenom švicarska čokolada.

V Rogaški Slatini ne vedo nič

Kje v Sloveniji naj bi izdelovali izdelke pod imenom Waterford Crystal, sindikati in mediji niso razkrili, gre pa verjetno za Steklarno Rogaška, s katero je Waterford sodeloval več desetletij in za katero se je pred leti že govorilo, da bi lahko prevzela del proizvodnje Ircev.

V Steklarni Rogaška o tem ne vedo nič, je povedala zadolžena za odnose z javnostmi v steklarni Judita Vrečar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.