Slovenija
9 ogledov

"Irski od 200 do 250 milijonov evrov"

Žurnal24 main
Slovenija se bo vklopu mehanizmov, ki so ji na voljo, odzvala na prošnjo Irske po pomoči, je na tiskovni konferenci dejal premier Borut Pahor.

Slovenija po besedah predsednika vlade pozdravlja Irsko prošnjo za pomoč, ki se ji je v duhu solidarnosti pripravljena odzvati. Irska vlada je zaprosila za finančno pomoč s štiriletno strategijo javnofinančne konsolidacije. Končna višina pomoči bo znana, ko bodo Evropska komisija, Mednarodni denarni sklad in Evropska centralna banka zaključili pripravo ukrepov. Po oceni irske vlade naj bi pomoč znašala nekaj manj kot sto milijard evrov.

Slovenija bo v pomoči Irski neposredno udeležena s pomočjo mehanizma za finančno stabilnost evra. Slovenski delež poroštva bo določen z deležem kapitala v Evropski centralni banki, ki znaša približno 0,5 odstotka. "Ker še ni znana višina pomoči, bi danes težko natančno ocenili posledice za Slovenijo. Groba ocena za naš delež pa je med 200 in 250 milijoni evrov," ocenjuje Pahor.

Z ministrom Mitjem Gasparijem sta poudarila, da ne gre za posojilo, temveč za poroštvo. Kot je dejal Gaspari, so dejavnosti evroobmočja usmerjene v to, da bo Irska kot država ostala plačilno sposobna. "Upamo, da je Irska zadnji primer, sicer bo celotna EU v odnosu do drugih velikih gospodarstev v svetu, še posebej azijskega, začela pešati," je poudaril Gaspari.

 

Evro je na preizkušnji za naš interes, za blaginjo Republike Slovenije in naših ljudi, je interes, da pomagamo drugim državam. Za naš cilj, da odidemo iz krize bolj konkurenčni, je to pomembno.
premier Borut Pahor o tem, zakaj je pomembno pomagati državam v težavah

Vlada dela "relativno dobro"
Pahor je ocenil, da v tem trenutku slovenska vlada dela vse, kar je v njeni moči, in to po njegovem mnenju relativno dobro, da Slovenijo vodi iz krize. Ugotavlja, da vse države pri tem niso enako uspešne. "Nekatere nasedejo na čereh," je dejal in dodal, da so se odločili za medsedbojno pomoč, ker je to "v našem skupnem interesu“.

Premier je ponovil že znano stališče, da s pomočjo drugim državam v evroobmočju pomagamo krepitvi valute, kar je dobro tudi za Slovenijo.

Sporna slovaška odločitev

"Slovenija je od vsega začetka nasprotovala temu, da se katera od držav EU-skupine izogne kateri od dolžnosti," se je na vprašanje o izognitvi plačilu posojila Grčiji s strani Slovaške odzval Pahor. Po njegovih besedah Slovenija njihove odločitve ni odobravala. Slovaška zaradi te odločitve ni dočakala sankcij zgolj zato, ker je takrat šla skozi menjavo oblasti.

 

Po Pahorjevih besedah so bili voditelji vlad in držav nezadovoljni z dejanjem Slovaške. "Zato je slovaški minister tudi prvi dal izjavo, da bo Slovaška pomgala Irski, kot obliž na rano," je komentiral včerajšnjo novico. "Tega (nudenja pomoči, op. p.) ne mi ne Nemčija ne Luksemburg ne delamo samo zaradi solidarnosti in altruizma, ampak tudi iz sebičnih razlogov, ker branimo valuto evro, in branimo jo vsi."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.