Slovenija
57 ogledov

IS se zaradi vojaških porazov v Siriji in Iraku širi po svetu

Skrajneži Žurnal24 main
Poročilo generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Moona Varnostnemu svetu Združenih narodov opozarja, da se Islamska država (IS) pomika v novo fazo vojskovanja, z vse večjo grožnjo napadov na mednarodne civilne tarče, ker IS v Siriji in Iraku beleži vojaške poraze, tuji borci pa se vračajo domov ali drugam po svetu.

Poročilo navaja, da je bila IS v zadnjih šestih mesecih vpletena v napade v 11 državah (Bangladeš, Belgija, Egipt, Francija, Nemčija, Indonezija, Libanon, Pakistan, Rusija, Turčija in ZDA), v katerih je bilo ubitih več kot 500 ljudi.

Tovrstni napadi naj bi bili v prihodnje še pogostejši, ker se pripadniki IS vračajo v svoje domovine, saj v Siriji in Iraku doživljajo vojaške poraze. Nizke cene nafte in zmanjšanje proizvodnje na ozemlju pod nadzorom teroristov so IS prisilile, da svojim borcem plačuje manj. V Raki naj bi jim plače znižali za kar 50 odstotkov.

Globalna grožnja IS ostaja velika in bo še večja, saj je v Siriji in Iraku med 30.000 do 38.000 tujih borcev, od katerih se bodo nekateri zagotovo vrnili domov. Sposobnost izvajanja zapletenih napadov v več valovih je IS dokazala med drugim v Franciji in Belgiji, hkrati se IS vrača nazaj v Libijo in celo v jugovzhodno Azijo.

VS ZN je poročilo naročil lani decembra in sicer v zvezi z bojem proti financiranju terorizma. Razprava o poročilu bo čez teden dni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • erikkk 11:23 02.junij 2016.

    Pravljica iz ZDASem dolgoletni spremljevalec YouTube kanala in so se že takrat na začetku pojavl videi iz ZDA ki so propagirali konec sveta. Prihod satana na svet. Zanimivo in zelo podobno početju džidahistov danes je to ...prikaži več da so v videih pred 10 leti opisovali kako bo satan obračunal s tistimi ki ne ne bodo hoteli sprejeti njegove vere. Z sekanjem glav... vse to kar gledamo danes je pogruntagvščina ZDA ... EU ne bo nikol podlegla temu ustrahovanju

  • valerijakregar 08:41 02.junij 2016.

    evo nov val "beguncev" pred vojno !o bog, kakšne ogabne face !orokavičeni razbojniki iz kotnikove si že manejo roke.avstrijci in nemci se tega že zavedajo in utrjujejo že obstoječe ograje, pri nas pa "najmoralnejši" vse skupaj še proučuje !!!!!!