Slovenija
26 ogledov

Išče čarobno palčko

Na območju nekdanje Merinke na Taboru naj bi prihodnje leto že stal Maks, središ Žurnal24 main
EPK. 33 milijonov evrov državnih sredstev. Manjka še 18 milijonov evrov.

“Z vsakim evrom, ki ga dobimo, sem zadovoljen. Pa čeprav to, kar so sprejeli, ni to, kar smo poslali v Bruselj,” pravi mariborski župan Franc Kangler.

Odobren denar ministrstva
Vlada Republike Slovenije je namreč odobrila, da za projekt Evropska prestolnica kulture (EPK), ki bo prihodnje leto, ministrstvo za kulturo zagotovi deset milijonov evrov za gradnjo Umetnostne galerije Maribor (celotna vrednost je 20 milijonov evrov) ter deset milijonov evrov za sofinanciranje gradnje Mariborske knjižnice in Rotovškega trga (celotna vrednost je 27 milijonov evrov). Za programe EPK pa bo ministrstvo namenilo skupno skoraj 13,5 milijona evrov.

Dva milijona za Ptuj
Dominikanski samostan. Ministrstvo za kulturo bo iz sredstev “kulturnega tolarja” ter za arheološke raziskave in restavratorsko-konservatorska dela zagotovilo do dva milijona evrov za sofinanciranje prve faze obnove dominikanskega samostana na Ptuju.

Nimajo za investicije
“Denar nam manjka predvsem pri investicijah. Zagotavljati moramo predvsem lasten – občinski – in evropski denar, saj ga je iz državnega proračuna bolj malo,” dodaja Kangler.

Ni še znano, kako bo financirana ureditev nabrežja Drave z novo brvjo in Maksa, kjer naj bi bilo središče dogajanja EPK. Njegova vrednost je 18 milijonov evrov; podjetje Zim še ni pridobilo kredita za financiranje gradnje, po naših informacijah pa se kreditiranja otepa večina slovenskih bank. “Ko sem nazadnje gledal v občinski predlog proračuna, nam manjka še 18 milijonov evrov. Od kod bom vzel? Šel bom do čarovnika, naj mi da čarobno palčko. Mogoče pa mi jo bo v sredo prinesel predsednik vlade,” zaključuje mariborski župan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.