Slovenija
11 ogledov

Išče se Semolič II.

Dušan Semolič, ZSSS Dejan Mijović
Kongres ZSSS. Začel se je kandidacijski postopek za šefa, volitve 7. decembra.

Tridesetega septembra bo jasno, kdo vse se bo spustil v boj za vrh Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Dvaindvajset sindikatov, združenih v ZSSS, po petkovem sklepu predsedstva od sobote zbira predloge kandidatov tako za predsednika kot generalnega sekretarja zveze. Razlog: Dušanu Semoliču in Milanu Utroši se konec leta izteče mandat.

Do volitev, ki bodo na kongresu ZSSS 7. decembra, se bodo prebili le tisti predlagani kandidati, ki bodo oktobra dobili vsaj tretjinsko podporo sindikatov ali podporo sindikatov, ki imajo tretjino članstva, je postopek pojasnil Utroša. Ali bo sam privolil v nov mandat, še ne ve.

Ni čas za spremembe

"V tem trenutku bi moral Semolič ostati na vrhu svobodnih sindikatov," nam je na vprašanje, kdo je najverjetnejši bodoči šef svobodnih sindikatov, odgovoril Konrad Breznik, predsednik sindikata upokojencev. Podobno je stališče vsaj dela sindikatov državnih uslužbencev. Da bi Semolič moral ostati na vrhu zveze vsaj še eno leto, menijo tudi v delu sindikatov storitvenih dejavnosti. Kljub temu se v večini sindikatov, ki smo jih priklicali, še niso želeli javno opredeljevati, koga bodo predlagali in koga podprli, saj se bodo o tem (formalno) na organih odločali šele sredi meseca.

Se pa med funkcionarji iz ZSSS, ki naj bi imeli ambicije po vrhu ZSSS, omenjata še izvršna sekretarja Ladislav Rožič in Andrej Zorko ter predsednica Sindikata kovinske in elektro industrije Slovenije Lidija Jerkič. Poznavalci najmanj možnosti pripisujejo Zorku. Vsaj Rožič in Zorko naj se za kandidaturo ne bi odločila, če se bo, kot se zdi zdaj, Semolič potegoval za nov mandat, trdijo viri.

Komentarjev 2
  • privat 12:08 08.december 2012.

    najdli bojo oni medvedova..putin pa bo vse spremljal iz ozadja...

  • dragec 15:00 04.september 2012.

    No, sem mislil, da je Semolič nenadomestljiv, kot Tito, Anderlič, Pahor....!!!