Slovenija
39 ogledov

"Iščejo hudiča, ki ga ni"

Okrožnica šolstvo MIZKŠ
V Svizu se čudijo ostri okrožnici ministrstva za izobraževanje, ki je vrtcem in šolam poslalo opozorilo o spoštovanju ustave ob današnjem 25. maju, ki je bil v nekdanji komunistični državi praznik dneva mladosti in rojstni dan Tita. "Želja, da bi ustvarili hudiča, ki ga ni."

Predsednik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je dejal, da okrožnice ministrstva "ni mogoče resno komentirati", saj naj bi bila povod zanjo "nedolžna šala" enega od nekaj več kot 860 sindikatov znotraj Sviza. Sporno naj bi bilo vabilo na letno srečanje osnovne šole Mladika na Ptuju. Ker pa je bilo srečanje napovedano za 25. maj, nekoč dan mladosti, je bila na vabilu slika Josipa Broza - Tita in napis, da bodo tako kot včasih na pohode šli od šole do gostilne, pojasnjuje Štrukelj, ki dodaja, da "drama" s strani ministrstva govori o "nereflektiranosti ali celo neki nezavedni želji, da bi ustvarili sovražnika, sovraga, hudiča, ki ga ni in je samo še v njihovih glavah".

"Poveličevanje totalitarnega režima neustavno"

V okrožnici, pod katero se je podpisal v. d. generalnega direktorja direktorata za šolsko vzgojo in osnovno šolstvo Alen Kofol, se ministrstvo odziva na napovedi, da naj bi Sviz v enem izmed krajev v Sloveniji danes pripravil letni zbor članov, ki ga bodo krasili Titova štafeta mladosti, spomini na pokojno državo Jugoslavijo, spomini na dobre stare čase in Tita.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport opozarja na odločbo ustavnega sodišča, s katero je to odpravilo odlok o poimenovanju Titove ulice v Ljubljani, saj je ugotovilo, da je bil Josip Broz - Tito simbol totalitarnega režima, vsako poveličevanje režima pa da je mogoče razumeti kot priznanje nekdanjemu nedemokratičnemu režimu in je zato neustavno.

Poveličevanje totalitarnega režima je še zlasti nedopustno v šoli, ki mora otroke vzgajati v duhu ustave, spoštovanja človekovih pravic in demokratičnih svoboščin, je zapisano v okrožnici. Šole zato opozarjajo, da so zavezane k spoštovanju ustave, ravnatelje in ravnateljice pa naprošajo, naj  zagotovijo dosledno spoštovanje ustavnih vrednot, ki jih v svoji odločbi opredelilo ustavno sodišče.

Titova štafeta na Ptuju? Ravnatelj zanika.

Nekateri mediji so sicer poročali, da so lokalni predstavniki Sviza pred osnovno šolo Mladika na Ptuju danes organizirali prireditev s Titovo štafeto mladosti.

A ravnatelj šole Bogomir Širovnik za STA pojasnil, da so v medije prišle neresnice in da je nekdo vabilo na letni zbor članov lokalnega dela Sviza povezal z elektronskim sporočilom, v katerem se je avtor spominjal dneva mladosti. Pri objavi tega dokumenta gre po njegovih besedah za manipulacijo, tako šola kor sindikat pa razmišljata o pravnih postopkih, s katerimi bi ukrepali zaradi okrnjenega ugleda.

Komentarjev 53
  • nina 23:44 14.marec 2013.

    Takih zločincev kot jih imamo danes jih ni in jih upam več ne bo ti so unikat.

  • VSK 22:51 25.maj 2012.

    pa pi.ka ti materna kok ste jih pa hitlerjevci pobil???!!!pa na kolk poštenega slovenskega naroda ste domobrančki s prsti pokazal da so jih fašisti secirali-prokleto govedo domobransko!!! pa edino pravilno je da so vsakega takega fental (edin kar je ...prikaži več je to da je biu metek v čelo še premilo)!!!

  • francek 22:25 25.maj 2012.

    HOČETE ŠTAFETO PA JO IMEJTE IN Z NJO DELAJTE, KAR HOČETE IDEJ VAM NE MANJKA, ZATO KAR ZAČNITE, DA BOSTE VSI NA VRSTO PRIŠLI.. ŽELIM VAM VELIKO USPEHOV PRI DELU.