Slovenija
24 ogledov

Iščejo izginulo biomaso

zivljenje 17.09.13. peleti, foto: shutterstock Shutterstock
V Železnikih dviguje prah domnevno izginotje lesne biomase iz toplarne.

Opozicijski občinski svetniki v Železnikih so zahtevali izredno sejo občinskega sveta, na kateri so v ponedeljek zvečer želeli pojasnila o izginotju 20.000 kubičnih metrov lesne biomase iz Toplarne Železniki. Vendar se koalicijski svetniki seje niso udeležili, župan pa je napovedal, da bodo to tematiko obravnavali na redni seji.

Opozicijske svetnike so zmotili podatki v revidiranem letnem poročilu Toplarne Železniki, ki na lesno biomaso ogreva veliko objektov v Železnikih. V poročilu je zapisano, da je toplarna od leta 2009 do leta 2012 kupila za približno 20.000 kubičnih metrov lesnih odpadkov več, kot jih je porabila za proizvodnjo električne in toplotne energije.

Študija: biomasa se stisne

Občinski odbor za gospodarstvo je julija obravnaval omenjeno tematiko in predlagal županu, naj sprejme ustrezne ukrepe, da bi razjasnili neskladnosti pri nabavi surovin v Toplarni Železniki, katere 40-odstotna lastnica je tudi občina. Študija, ki so jo naročili, je pokazala, da razlika med kupljeno in porabljeno količino lesne biomase izhaja iz tega, ker se lesna biomasa vmes stisne in se prostornina zmanjša.

Ta pojasnila in aktivnosti župana pa niso prepričali opozicijskih svetnikov. Občinski svetnik SDS Tomaž Demšar, ki je tudi predsednik Lesne zadruge za Selško dolino, meni, da je ta razlaga kratko malo smešna. Hkrati pa da študija kaže na nekatere še bolj alarmantne podatke o tem, kaj se dogaja v toplarni. Programska skupina svetnikov SDS in Premik je zato vztrajala na izvedbi izredne seje.

Koalicijski svetniki in župan se izredne seje niso udeležili, saj menijo, da je bila seja sklicana z namenom blatenja koalicije. Župan Anton Luznar poudarja, da bodo na redni seji pojasnila lahko dali nadzorni svet in direktor Toplarne Železniki, pregledalo se bo poročilo in študija o porabi goriva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.