Slovenija
21 ogledov

Iščejo podporo zakonu o vrečkah

(Foto: Daša Purgaj) Žurnal24 main
Podporo za zakon o omejevanju uporabe nakupovalnih vrečk bodo iskali pri ministru za okolje in prostor Rokom Žarničem.

Poslanca Tadej Slapnik in Luka Juri ter član društva Ekologi brez meja Jaka Kranjc bodo ministru podrobneje predstavili predlagani zakon in skušali dobiti ministrovo podporo predlogu zakona.

Predlog novega zakona predvideva višjo obdavčitev nepotrebne embalaže. Med drugim je predvidena obdavčitev plastičnih vrečk z 0,002 evra. Dajatev bi padla na ramena trgovcev, sredstva zbrana iz tega naslova pa bi bila med drugim porabljena za izvajanje zakona. Dajatev bi veljala tudi za brezplačne vrečke, ki jih podarijo ob blagajni ali pri prodaji sadja in zelenjave.

Slovenija bi s spremenjeno zakonodajo na omenjenem področju sledila drugim državam, ki so že storile podobne korake. Kot primer naj navedemo Veliko Britanijo, ki načrtuje zmanjšanje uporabe plastičnih vrečk za 70 odstotkov, in Italijo, ki je po novem letu ukinila plastične vrečke, saj je njihova uporaba od 1. januarja letos z zakonom prepovedana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.