Slovenija
27 ogledov

Iščejo se policijski psi

Policijski pes bi moral pobrati palico, ki mu jo je policist vrgel proti ograji, Žurnal24 main
Policija je na svoji spletni strani objavila poziv k oddaji ponudbe za nakup osmih psov za operativno delo policije. Pes mora po zunanjosti ustrezati pasemskemu tipu delovnih službenih psov pasme nemški ovčar, rotvajler, belgijski ovčar - malinois ali nizozemski ovčar in mora biti moškega spola.

Pes ne sme biti mlajši od 10 mesecev in ne starejši od 30 mesecev. Izjemoma je pes lahko mlajši, če na preizkusu pokaže nadpovprečne delovne rezultate, kljub temu pa ne sme biti mlajši od osem mesecev, je navedeno v pozivu.

Prav tako mora biti pes cepljen proti steklini. Od dneva cepljenja proti steklini do dneva prvega praktičnega preizkusa mora preteči več kot en mesec, vendar ne več kot eno leto. Koliko namerava policija odšteti za kosmatince, v pozivu ni navedeno.

Policija bo pse testirala v skladu s pravili o nakupu in razpolaganju s službenimi živalmi policije. Preizkus psov bo opravljen na oddelku za šolanje službenih psov policije na Gmajnicah v Ljubljani.

V zadnjih desetih dneh ni smel nikogar ugrizniti

Ponudnik psa mora ob prvem preizkusu predložiti na vpogled originalni potni list za hišne živali in originalni rodovnik, če ga pes ima, ter podati ustno izjavo o zdravstvenem stanju psa in izjavo, ali je pes v zadnjih desetih dneh ugriznil ali kako drugače poškodoval človeka ali žival. V pozivu je namreč navedeno, da ne bodo kupili psa, ki je ugriznil ali kako drugače poškodoval človeka, pa od ugriza oziroma poškodbe še ni minil zakonsko določen rok.

Pri prvem preizkusu vodi psa ponudnik ali pooblaščena oseba. Če je pes pri prvem praktičnem preizkusu uspešen, veterinar opravi veterinarski pregled po pravilih stroke. Stroške veterinarskega pregleda krije policija.

Če je pes uspešno opravil prvi preizkus in je veterinar ocenil, da je pes primeren, ga šola sprejme v do 28-dnevni preizkus. Psa prevzame in zanj skrbi eden izmed inštruktorjev šole.

Ponudniku psa se izda pisno potrdilo, s katerim šola potrjuje prevzem psa v nadaljnji preizkus in oskrbo. Po opravljenem do 28-dnevnem preizkusu pa žival čakal še zaključni preizkus.

Policija bo kupila prvih osem psov, ki bodo izpolnjevali vse navedene strokovno-tehnične zahteve in pogoje in bodo na drugem praktičnem preizkusu ocenjeni kot primerni za nakup za policijske potrebe. A poziv bo objavljen najdlje do konca maja, je še navedeno na spletni strani policije.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 10:25 11.april 2012.

    Zakaj javni razpis, saj jim je dovolj interni !

  • Fulmmer 10:20 09.april 2012.

    Aha, spolna diskriminacija!!!!