Slovenija
43 ogledov

Iskali so ga z detektivom

Darko Darovec Nataša Ručna
Filmsko. Na primorski univerzi odpoved neupravičeno odsotnemu profesorju vročali s pomočjo detektiva.

Če neuradne informacije držijo, je bilo včerajšnje dogajanje na primorski univerzi vse prej kot akademsko. Rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič se je odločil za prekinitev delovnega razmerja Darku Darovcu, enemu od profesorjev oziroma direktorju Znanstveno raziskovalnega središča, a temu odločbe niso mogli vročiti, ker je bil, kot pravijo na univerzi, neupravičeno odsoten.

Odpoved mu je skušal nato vročiti zasebni detektiv, od katerega pa Darovec pošiljke svojega delodajalca ni želel sprejeti, pač pa po koprskih ulicah menda zbežal do svojega doma. Tako mu je odpoved detektiv nalepil kar na vrata doma. Detektiv pa naj bi ob tem komentiral, da česa takega pri več desetinah vročitev, ki jih je opravil v svoji karieri, še ni doživel.

Dve reviziji, dve oceni

Kot smo že pisali, je revizijska hiša ABC pregledala del projektov, ki so bili financirani z javnim denarjem in ugotovila za 592 tisoč evrov nenamenske porabe. Spomnimo, da je precej zanimanja javnosti vzbudil tudi podatek o astronomskih zaslužkih profesorja Darovca, ki naj bi prejel več kot 127 tisoč evrov bruto (leto prej skoraj 139 tisoč evrov), ki jih sam sicer ni želel komentirati.

Darovec je po reviziji, ki jo je naročil rektor Marušič, pri Inštitutu za javno finančno pravo naročil še svojo revizijo; ta je pregledala enega od revidiranih projektov, in ni odkrila nič posebej spornega. Minuli četrtek se je v rektoratu Darovec, skupaj z odvetnikom, zagovarjal in bil prepričan, da je bil pri zavračanju očitkov na svoj račun prepričljiv. Darovčevega komentarja sinoči nismo uspeli dobiti.

Zakaj drugačne ugotovitve

Na agencijo za javni nadzor nad revidiranjem smo vprašali, kako je mogoče, da o istih projektih različni revizorji lahko podajo povsem nasprotno mnenje. Kdo ima prav? "Vse je odvisno od predloženih informacij in dokumentov. In tu se lahko pojavi problem, ki ga omenjate, in sicer, ko posebno revizijo naroči univerza za eno od svojih članic in kaže na nepravilnosti, druga, ki jo je naročil revidiranec (članica univerze), kaže drugačno sliko… Lahko je bilo kaj zamolčano, nepredloženi vsi dokumenti, revizor ni razpolagal z vsemi informacijami," ocenjuje Mojca Majič, direktorica agencije.

Če revizor načel in pravil revidiranja ne spoštuje, in če obstoji za to utemeljen sum, potem Agencija za javni nadzor nad revidiranjem kot nadzornik začne ustrezne postopke nadzora in izreka ustreznega ukrepa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.