Slovenija
23 ogledov

Iskali vikendaše, udarili vrtičkarje

slovenija 21.11.12. Igor Kolenc, zupan Izole, foto: suzana kos Žurnal24 main
Kmetijske parcele. Spisali več sto opominov pred razdrtjem zakupne pogodbe.

"Kmetje in vrtičkarji bi najprej radi, da župan vročo kri pomiri, nato pa naj se področje končno ustrezno uredi. Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov je namreč po naših prizadevanjih, da se s kmetijske zemlje, ki je zaradi pogleda na morje privlačna za različne špekulante, odženejo privilegiranci iz notranjosti države in lastniki počitniških hišic na črno, udaril tudi po tistih, ki zemljo obdelujejo in so si na njej postavili objekte, v katerih spravljajo pridelek ali orodje," razlaga kmetovalec iz Izole.

V izolski občini vre

Spomnimo, zaradi sumov, da gre pri številnih zakupnikih skladovih kmetijskih zemljišč za špekulante, so se poleti odločili za temeljit pregled. Pokazal je, da pri več kot polovici od 1.354 zakupnikov sklada obstaja vsaj v enem parcelnem delu nepravilnost – pregledali so 869 hektarjev zemljišč; za 12 odstotkov (sto hektarjev) zemljišč so ugotovili, da so neobdelana, 26 odstotkov zakupnikov ima vsaj en pomožni kmetijsko-gozdarski objekt, 29 odstotkov jih ima vsaj en objekt, ki ga je treba prijaviti gradbeni inšpekciji.

Avgusta je začel sklad tem zakupnikom – bilo naj bi jih okoli 500 – pošiljati opomine pred razdrtjem pogodbe. Z razdrtjem zakupne pogodbe pa preide v last sklada vse, kar na zemlji raste. Prekinitev pogodbe grozi na primer vrtičkarju, ki ima na parceli leseno lopo v velikosti štirih kvadratnih metrov, ali pa oljkarju, ki obdeluje na najeti zemlji 650 oljk.

Kaznovali vsepovprek

"Če so se dogajale nepravilnosti in so si ljudje delali vikende na kmetijskih zemljiščih, ne moremo biti zdaj kaznovani vsi, tudi tisti, ki opravljamo izključno kmetijsko dejavnost," je ogorčen Nevijo Pucer iz Vinakopra, ki v izolski občini obdeluje 25 hektarjev.

Izolska občina bo predvidoma do konca leta sprejela nov odlok, ki naj bi določil tudi možnost umestitve pomožnih kmetijskih objektov v prostor, z njim naj bi predpisala pet možnih velikosti objektov, odvisno od velikosti obdelovalne parcele. "Občinski odlok gre v smeri reševanja predvsem malih kmetov in vrtičkarjev," meni Pucer. Podobno meni oljkar Vanja Dujc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.