Slovenija
10 ogledov

Iskalno akcijo za danes prekinili

Shaksgam 2014 Andrey Lebedev/PZS
Dva pogrešana slovenska alpinista še vedno iščejo. Na območje že prispel kitajski vojaški helikopter. Za danes je akcija prekinjena.

Kot smo že poročali, že od torka sta pogrešana slovenska alpinista Aleš Holc in Peter Mežnar, ki se udeležujeta mednarodne alpinistične odprave Shaksgam 2014 na Kitajskem.

Zadnje sporočilo s strani pogrešanih dveh so na Planinski zvezi Slovenije prejeli 5. julija, ko sta se podala v gore, prejšnji torek pa se nista vrnila v bazni tabor, kakor so bili dogovorjeni z ostalimi člani mednarodne odprave. V njej namreč sodelujejo tudi alpinisti iz Ukrajine, Nemčije, ZDA in Škotske, skupno jih je bilo v odpravi devet.

Išče ju vojska

Na Planinski zvezi danes na naša vprašanja v zvezi z iskalno akcijo ne odgovarjajo, so nam pa na zunanjem ministrstvu potrdili, da se akcija nadaljuje. "Ekipi kitajskih vojakov se je v helikopterju pridružil tudi eden od čanov odprave, ki je s svojim poznavanjem konfiguracije in načrtovane poti slovenskih planincev lahko natančneje usmerjal iskanje," pravijo na zunanjem ministrsvu. Dodajajo še, da je za danes akcija iskanja zaradi noči prekinjena, nadaljevali jo bodo jutri.

Na ostala vprašanja odgovorov ne poznajo. "Na tej točki je zelo težko karkoli rečt, saj so informacije izredno pomanjkljive," je za Žurnal24 povedal predsednik kamniškega planinskega društva Ivan Resnik. Pogrešana sta namreč člana omenjenega drušva. "Kako uspešno je iskanje, ne vemo, tudi kakršnekoli druge informacije so izredno skope." Resnik doda le še, da je območje, kjer sta pogrešana slovenska alpinista, izredno nepoznano in to ne le za slovenske alpiniste, pač pa za ves svet.

Za Žurnal24.si je že vrhunski slovenski alpinist Viki Grošelj izpostavil, da nepoznanost območja otežuje akcijo slovenske planinske zveze in ministrstva, saj se na drugih območjih, kjer so bolj doma, lahko vedno na koga obrnejo; vsaj za informacijami in tudi s prošnjami, naj akcijo pospešijo. V tem primeru žal ni tako. Je pa Grošelj izpostavil, da vendarle ostaja optimist do konca.

Po zadnjih informacijah je za prihodnje dni vremenska napoved za dotično območje ugodna, tako da bodo s preletavanjem helikopterja in iskanjem slovenskih alpinistov nadaljevali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.