Slovenija
10 ogledov

Iskanje instant zadovoljitve

Sintetične droge postajajo droge zaprtih krogov, domačih, več dni trajajočih zabav.

Sergeja Hadner Hvala | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
"Droge se odzivajo na duh časa," pravi Mina Paš, zdravnica, ki se z eno od največjih težav sodobnega časa ukvarja že deset let. Medtem ko so uporabniki kokaina ljudje, od katerih se pričakuje visoka storilnost, stimulacija in koncentracija, so sintetične droge tiste, ki poskrbijo za izboljšanje počutja, evforične, vznesene občutke, v nekaterih primerih celo halucinacije. "Gre za učinke, ki so zelo značilni za čas, v katerem živimo. Uporabnik dobi instantno, zelo močno in zelo hitro zadovoljitev, tako, kot smo je navajeni tudi drugje v življenju," pravi Paševa.

Trendi. Spreminjajo se tudi trendi uživanja drog. Medtem ko so se sintetične droge še pred kratkim uživale predvsem na zabavah, ob glasbi, plesu in družbi, zdaj postajajo vedno bolj droge zaprtih krogov. Ljudje jih uživajo na zasebnih zabavah. Te se lahko začnejo v petek zvečer ter se ob zelo velikih količinah zaužitih drog in brez spanca končajo v nedeljo. Nevarno, pravijo strokovnjaki: predoziranja uživalci po navadi sanirajo sami med sabo. Sintetične droge v zaprtih krogih konzumirajo starejši, ki nočejo biti v takem stanju videni v javnosti. Mladi jih uživajo doma ali na domovih prijateljev, tudi zato, ker nimajo denarja za vstopnine in kupovanje pijač. Kriza bo vplivala na povečanje trga drog, je pokazala nedavna raziskava Evropske komisije. Povpraševanje se povečuje, hkrati je vse več takih, ki droge prodajajo ali izdelujejo doma, države pa imajo medtem vse manj denarja za ukrepanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.