Slovenija
3353 ogledov

Trump vedel, a ni naredil nič: Rusi plačevali za ubijanje ameriških vojakov

Afganistan Nato smrtne žrtve Wardak
1/3
Reuters
Posebna enota ruskih obveščevalcev je v Afganistanu v času mirovnih pogajanj s talibani ponujala in plačevala nagrade skrajnim islamističnim skupinam za pobijanje ameriških in drugih tujih vojakov v tej državi, je v soboto poročal New York Times, ki se sklicuje na ameriške obveščevalne vire.

Časnik je poročal, da je predsednik ZDA Donald Trump marca dobil poročilo obveščevalcev o tem, vendar se do danes še ni odzval.

,"ZDA so pred meseci ugotovile, da je ruska enota, ki je bila povezana v poskuse atentatov in druge tajne operacije v Evropi za destabilizacijo Zahoda, lani skrivaj ponujala nagrade za uspešne napade na ameriške in koalicijske vojake. Islamski skrajneži ali oboroženi kriminalni elementi so pobrali nekaj denarja za nagrade," poroča New York Times in navaja, da je bilo lani v Afganistanu ubitih 20 Američanov, ni pa jasno, koliko od tega lahko pripišejo ruskim nagradam.

"Ugotovitve obveščevalcev so bile predstavljene predsedniku Trumpu in svet za nacionalno varnost Bele hiše je konec marca razpravljal o tem. Uradniki so razvili seznam možnih odgovorov na rusko provokacijo. Med predlogi je bila diplomatska pritožba v Moskvo z zahtevo, da se to nemudoma preneha. Na seznamu so bile tudi razne sankcije in drugi možni odgovori, vendar Bela hiša doslej ni odobrila nobenega," poroča časopis, ki je, kot kaže, poročilo dobil od obveščevalcev, ki so bili jezni zaradi pomanjkanja ukrepanja Bele hiše.

afganistanski obmejni policist | Avtor: Reuters Reuters

V Beli hiši so zanikali, da bi bil Trump obveščen o tem. Tiskovna predstavnica Kayleigh je izjavila, da ne predsednik ne podpredsednik nista bila seznanjena z obveščevalnimi podatki o domnevnih ruskih nagradah. Je pa dopustila možnost, da takšni podatki obstajajo.

"Vsaka vpletenost Rusije s talibani, ki bi povzročila smrt ameriških vojakov, bi bila huda eskalacija tako imenovane hibridne ruske vojne proti ZDA. To je strategija destabilizacije sovražnika s kombinacijo kibernetskih napadov, širjenjem lažnih novic ali tajnih vojaških operacij, ki se jih lahko zanika," navaja New York Times. Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov je dejal, da od ZDA o tem niso slišali ničesar. Če bodo kaj slišali, bodo odgovorili.

Vse, kar je Bela hiša doslej storila okrog tega, naj bi bilo le to, da je obvestila vlado Velike Britanije, saj naj bi bili tarča napadov tudi britanski vojaki. Poročilo New York Timesa je že sprožilo ostre odzive v kongresu, kritiki pa predsednika ponovno obtožujejo, da je v Putinovem žepu, nekateri pa celo naravnost izdaje nacionalnih interesov. V starih dobrih časih bi ZDA seveda Rusom vrnile milo za drago.

Afganistan Nato vojak vojaki | Avtor: Reuters Reuters

Talibani so poročanje časopisa sicer odločno zanikali, rusko ministrstvo za zunanje zadeve pa je sporočilo, da gre za nov dokaz nizkih intelektualnih sposobnosti ameriške obveščevalne skupnosti, ki bi si lahko izmislila kaj bolj izvirnega, prišla pa je na dan s to neumnostjo. "Kaj drugega pa se lahko pričakuje od obveščevalcev, ki so tako hudo zatajili v 20 letih vojne v Afganistanu," je sporočilo rusko ministrstvo.

Če je poročilo resnično, potem se Rusi maščujejo Američanom za podporo islamskim in drugim borcem v 80. letih prejšnjega stoletja v času sovjetske zasedbe Afganistana. Američani so borcem, med njimi tudi Osami bin Ladnu, pošiljali denar in vojaško opremo za pobijanje sovjetskih vojakov. Vojna se je končala leta 1989 z umikom Sovjetske zveze iz Afganistana.

 
Komentarjev 7
  • kapibara1 18:57 28.junij 2020.

    Le kaj še vse, bodo poskusili obesiti Trampu.. PA Bode kljub temu dobil še en mandat..

  • suineg78 16:54 28.junij 2020.

    NYT, globalisticni Fake news casopis za kreiranje novic s samo enim ciljem, da Trump ne zmaga na volitvah. Ne bo jim uspelo. Tudi v Ameriki se ljudje prebujajo. Leta 2016 so javnomenjske raziskave dajala pedofilki in adrenochrom morilki HRC 95% ...prikaži več da zmaga. Vsi vemo kaj se je potem zgodilo... #pizzagate

  • ljubljanko 16:23 28.junij 2020.

    "Trump vedel, a ni naredil nič: " Levim pisunčkom se je popolnoma skisalo!!!