Slovenija
33 ogledov

“Ista merila za vse”

Žurnal24 main
Joc Javornik podpira referendum o občinskem prostorskem načrtu in nasprotuje gradnji garažne hiše pod glavno tržnico.

Zakaj se podajate v vnaprej izgubljeno bitko, kot je splošno prepričanje?
Nikoli se ne podajam v nobeno bitko, če ne mislim, da se da zmagati. Trdno sem prepričan, da Ljubljana potrebuje nove kvalitete, ker je čas tranzicije kapitala zadnjih 20 let mimo. Prevladovati bo morala začeti ekonomska logika, pa tudi pravna. Za vse morajo veljati ista merila, en meter mora biti za vsakega dolg sto centimetrov.

Slovenska unija (SU) je bila ustanovljena šele decembra lani; je to za vas slabost ali prednost?
Dejstvo je, da vse stranke skupaj na volišče privabijo 30 ali 40 odstotkov ljudi. Mene zanima, kaj je s preostalimi? V SU so tisti, ki jih dozdajšnje politične igre ne zanimajo in bi radi premaknili ta voz naprej. Če nam bo uspelo vsaj nekaj ljudi toliko premakniti, da se bodo pogovarjali o novih idejah in razmišljanjih, smo zmagali.

Koliko mest nameravate pridobiti v mestnem svetu?
Nimamo visokoletečih ciljev. Če bomo dobili nekaj mest, bomo zelo zadovoljni.
Bi šli v koalicijo z Zoranom Jankovićem oziroma njegovo listo?
Vsi ljudje dobre volje in pozitivnih misli so dobrodošli. Z glavo skozi zid pa najverjetneje ne bi šli.

Bi lahko iz vašega programa izpostavili kaj, na kar še posebej stavite?

Gospodarska kariera
Joc Javornik. Generalni direktor podjetja Konica Minolta Slovenija je že od njegovega nastanka, torej 19 let (pred tem je deset let delal v Iskra Commerceu). Podjetju gre dobro, saj so letos število zaposlenih povečali za 20 odstotkov, načrtujejo pa za 30 odstotkov več prometa kot lani – ocenjuje sicer, da bo dosežena rast nekaj manjša. Biti župan Ljubljane je po njegovih besedah dejavna služba, zato bi bilo “težko sedeti na dveh stolčkih”, njegova sedanja služba pa bi bila ob izvolitvi za župana stvar dogovora z lastniki. Je tudi eden od ustanoviteljev fundacije Galus, ki pomaga mladim glasbenim talentom. Politično do zdaj ni bil dejaven.

Zelo pomembno je začeti s skladom mestnih stanovanj, pa ne le za socialno šibke, ampak tudi za mlade družine in druge. Najemnine bi bile sklenjene za nedoločen čas, potrebe po odkupu ne bi bilo. To deluje povsod po svetu. Sicer je pa Ljubljano treba približati ljudem tudi s tistimi drobnimi majhnimi stvarmi, kot so sprehajalne poti, zelenice, igrala za otroke v parkih in podobno.

Kaj menite o garaži pod tržnico?
Teoretično jo je mogoče zgraditi v letu ali dveh, praktično pa mislim, da zaradi izkopavanj lahko na tržnico, ki je biser Ljubljane, za deset let pozabimo. Bolj smiselno je zgraditi parkirišče na Grajskem hribu. Z lahkoto se tudi naredi parkirišče na Barju ob avtocesti, ki prečka Ljubljanico, na njej pa se vzpostavi rečni mestni promet.
 
Kako ocenjujete napoved Zofije Mazej Kukovič, da bo ustvarila 15 tisoč novih delovnih mest?
Jaz jih ne znam napovedati niti obljubiti, če pa nekdo to javno pove, tega ne izključujem. Sam bolj verjamem napredku majhnih korakov. Najprej je treba rešiti industrijske cone na nekaterih območjih, v mestu pa bi bilo treba odpreti center za delo. Poleg tega bi mesto moralo imeti nekoga, ki zelo dobro pozna evropsko zakonodajo, da bi lahko črpali evropska sredstva.

Kaj bi sami sporočili ljudem?

Da poskušamo ljudem odpreti oči in dušo ter jim dati vero v mesto in tudi v življenje. Ogromno je takšnih, ki ne vidijo več prav veliko smisla. Zanje smo napisali program in zanje sem se odločil za kandidaturo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.