Slovenija
58 ogledov

Iste pravice razen pri posvojitvi

razno 29.05.13. poroka, istospolni, gej, Bruno Boileau (L) and Vincent Autin hol razno 29.05.13. poroka, istospolni, gej, Bruno Boileau (L) and Vincent Autin hol
Istospolni pari. Partnerska skupnost bo izenačena z zakonsko zvezo, izenačene bodo tudi dolgotrajne zveze.

Sklenjena partnerska skupnost dveh istospolnih oseb bo po novem zakonu, če bo potrjen, izenačena z zakonsko zvezo dveh oseb različnih spolov, nesklenjena partnerska skupnost pa bo izenačena z zunajzakonsko zvezo. To predvideva predlog zakona, ki ga je dve leti po padcu družinskega zakonika pripravilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter bo v javni razpravi do 5. maja.

Več pravic kot doslej


Trenutno veljaven pravilnik o registraciji istospolne partnerske skupnosti namreč ne predvideva vseh pravic in obveznosti, ki jih imajo poročeni pari ali pari v zunajzakonski skupnosti. Tako bo na primer novi zakon omogočil možnost bolniškega dopusta ob skrbi za bolnega istospolnega partnerja.

V posvojitve ne posega

V predlogu zakona piše tudi, da bo imela istospolna partnerska skupnost iste pravne posledice, kot jih ima skupnost dveh oseb različnih spolov.

Ne glede na to pa, kot je pojasnjeno v istem členu, ta ureditev ne posega v zakon, ki ureja družinska razmerja na področju posvojitev s strani več ljudi, in v zakon, ki ureja postopek oploditve z biomedicinsko pomočjo.

"Zakon o partnerski skupnosti, če ga prav interpretiram, skupnih posvojitev s strani istospolnih parov ne bo ne omogočal ne olajšal. Za to zadevo bo potreben drug zakon," pravi aktivist Mitja Blažič.

Istospolna partnerja v Sloveniji ne moreta skupaj posvojiti otroka. "Lahko pa eden od partnerjev v registrirani istospolni skupnosti posvoji otoka drugega partnerja. To mu omogoča zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih iz leta 1976," razlaga Blažič.

Komentarjev 4
  • dragec 15:44 16.april 2014.

    In zamislite, ko na ulici mladega Slovenčka vprašajo, kdo je kdo in on odgovori to je moja mamo,to pa moj ati , kako je to lepo,a ne

  • dragec 15:41 16.april 2014.

    To so čistokrvni Slovenci.....??????

  • mokmelk 13:27 16.april 2014.

    Zanimive prioritete Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.