Slovenija
244 ogledov

Istospolno usmerjeni bodo lahko s 1. julijem darovali kri

krvodajalstvo, kri Shutterstock
S 1. julijem ukinja trajna odklonitev darovanja krvi zaradi spolne usmerjenosti in spolnega vedenja. Nadomešča jo začasna odklonitev, odvisna od tveganosti posameznikovega spolnega vedenja.

''S 1. julijem letos bo vnaprejšnje in trajno odklanjanje krvodajalcev zgolj na podlagi njihovih osebnih okoliščin spola in spolne usmerjenosti odpravljeno,'' so v odzivu na odločbo Zagovornika načela enakosti o diskriminaciji pri krvodajalstvu sporočili iz Zavoda za transfuzijsko medicino. Odtlej bodo pri merilih za izbor darovalcev krvi ocenjevali tveganost spolnega vedenja potencialnih darovalcev ne glede na njihov spol ali spolno usmerjenost.

Zagovornik načela enakosti je po prejetju prijave o diskriminaciji vseh istospolno usmerjenih moških pri krvodajalstvu v postopku ugotavljanja diskriminacije decembra 2021 ugotovil, da je ta različna obravnava oseb pri krvodajalstvu le na podlagi njihovega spola in spolne usmerjenosti diskriminatorna. S testom sorazmernosti ureditve je ocenil, da avtomatična in trajna prepoved darovanja krvi za vse moške, ki so imeli spolne odnose z moškimi, ni povsem ustrezen, niti edini možen in tudi ne sorazmeren ukrep za zagotavljanje neoporečnosti darovane krvi.

HIV se prenaša tudi z odnosi, ki niso vezani na spolno usmerjenost

Po oceni Zagovornika trajna prepoved darovanja krvi samo za istospolno usmerjene in biseksualne moške ne more biti ustrezno sredstvo za zagotavljanje varnosti darovane krvi. Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje za obdobje 2009–2018 kažejo, da med novoodkritimi ljudmi, ki živijo s hivom, niso bili zgolj moški, ki imajo spolne odnose z moškimi. Okrog 16 odstotkov žensk in moških je hiv dobilo ob heteroseksualnem spolnem odnosu, 14 odstotkov pa je bilo iz statistične kategorije neuvrščenih. Z uveljavljeno prepovedjo darovanja se torej izključi le del tistih, ki bi lahko imeli katerega od krvno prenosljivih virusov.

Ukrep vnaprejšnje in trajne prepovedi darovanja krvi za vse moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, po oceni Zagovornika ni nujen oziroma edini možen za zagotavljanje varnosti darovane krvi, saj bi za doseganje tega cilja darovanje lahko prepovedali začasno in samo tistim, ki imajo več partnerjev ali tvegane spolne odnose. ''Možnost prenosa hiva in drugih virusov, ki se prenašajo s krvjo, je namreč predvsem odvisna od spolnega vedenja, ki pa s spolom in spolno usmerjenostjo ni nujno povezano. Poleg trajne prepovedi darovanja krvi za moške, ki so imeli spolne odnose z moškimi, je torej že v veljavi še dodaten način zagotavljanja varnosti krvi,'' je zapisal zagovornik.

Vsa darovana kri se že vrsto let tudi preverja na morebitno prisotnost nekaterih virusov.

krvodajalska akcija Slovenija Prepoved darovanja krvi za to skupino je diskriminatoren ukrep

Stigmatizacije je nepovezana z varnostjo pri krvodajalstvu

Zagovornik je v presoji sorazmernosti ugotovil tudi, da ukrep med drugim ohranja in širi predsodke o istospolnih odnosih kot takih in utrjuje stigmatizacijo istospolne usmerjenosti. ''Stigmatizacija istospolne usmerjenosti sama po sebi ne zagotavlja večje varnosti v krvodajalstvu. Ugotavljanje dejstva, ali je kandidat za darovanje krvi imel spolne odnose z moškimi, namreč temelji na njegovi samoopredelitvi v posebnem vprašalniku za krvodajalstvo, ki ga izpolni pred darovanjem krvi. Zaradi stigme bi lahko kandidat v želji, da bi kri lahko daroval, netočno izpolnil obrazec,'' je zapisal zagovornik načela enakosti.

Trajna prepoved med drugim temelji na veri, da kandidati na vprašalnikih povedo resnične podatke. ''Trajna prepoved krvodajalstva za vse moške, ki so imeli spolne odnose z moškimi, tako daje varljiv obet varnosti, saj sloni zgolj na veri v iskrenost kandidatov pri izpolnjevanju vprašalnikov in tudi ne zajame vseh, ki morda nevede prenašajo krvno prenosljive viruse. Družbi in posameznikom tako povzroča nesorazmerno več dejanske in potencialne škode, kot prinaša koristi, saj ob širjenju stigmatizacije posega v pravice posameznikov, katerih kri je v resnici varna, in njihovo kri po nepotrebnem zavrača,'' je zagovornik dodal v svoji ugotovitvi.

Zavod za transfuzijsko medicino je sicer že med postopkom ugotavljanja diskriminacije navedel, da bodo tudi v Sloveniji z letom 2022 v veljavi le še začasne prepovedi darovanja krvi, izbor krvodajalcev pa bo odvisen od tveganosti njihovega spolnega vedenja ne glede na njihov spol ali spolno usmerjenost. S 1. julijem se tako ukinja trajna odklonitev darovanja krvi zaradi spolne usmerjenosti in spolnega vedenja, ki jo nadomešča začasna odklonitev, odvisna od tveganosti posameznikovega spolnega vedenja.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 5
 • Naklonsky 13:53 17.junij 2022.

  Zdaj po pa že nevarno čakati v vrsti za odvzem krvi…

 • Avatar Antikrist1
  Antikrist1 22:13 16.junij 2022.

  Zdaj bo kri lahko daroval tudi Vinko Gorenak. Če bodo sprejeli uredbo, da lahko kri darujejo tudi tisti, ki natepavajo kužke, bo lahko kri daroval tudi Vinko Vasle.

 • Ender3 16:17 16.junij 2022.

  In kdaj bodo na vrsti tisti vmes in, kaj ima to veze z krvodajalstvom. Imajo še vedno prednost predsodki in ne zdravje. ?