Slovenija
51 ogledov

˝Istra je bogata dežela˝

Na predstavitvi kulinaričnih posebnosti in spominkov Istre. Foto: Janez Mužič Žurnal24 main
Turizem. Gostinska ponudba in lokalna naravna ter kulturna dediščina.

˝Narava Istre je zaradi submediteranskega podnebja in raznovrstnosti rastlinja pravi botanični vrt, ki ga na novo odkrivamo. Pomorščaki, beneški trgovci in popotniki so sem prinašali semena, sadeže ter rastline, ki so tu dobile domovino.

Kultura bivanja.
Pestro. Razvili so okoli 100 vrst čajev, marmelad, suhega in vloženega sadja, namazov, kisov, grenčic, rastlinskih mil ... Vse je iz lokalnih naravnih surovin in močno povezano s tradicijo kulture bivanja.
Ribič, kmet in solinar so to naravo spoštovali in znali iz nje s trdim delom dobiti najdragocenejše. Na vso to bogato kulinarično znanje smo skoraj pozabili in ga sedaj na novo odkrivamo,˝ je med drugim povedal Valter Pikel na včerajšnjem predavanju o kulinaričnih spominkih na Turistici.

Pikel je predsednik Društva za trajnostni razvoj Istre, ki si že nekaj let prizadeva skozi kulinarične spominke predstaviti Istro kot bogato deželo.

Poleg pomena ekoloških surovin, estetske embalaže in logotipa je poudaril, da mora biti kulinarični spominek izdelek, kakršnega na trgu še ni, in dodal:

˝To so spominki z dodano vrednostjo in ker so povezani z vsem ljubo kulinariko, nosijo v sebi sporočilo, zgodbo iz našega okolja. So svojevrstna promocija kraja, zdrave prehrane, ljudi, kulture in zgodovine.˝

Predavanje je bilo namenjeno spodbujanju še večje povezave turistične ponudbe z lokalno naravno in kulturno dediščino, na njem pa kljub precejšnji udeležbi žal ni bilo videti dosti tistih, ki oblikujejo gostinsko in turistično ponudbo Obale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.