Slovenija
42 ogledov

"Istra je naša" na avtobusih?

“Že 60 let sobivamo s takšnimi napisi, ki so del kraške krajine in so izraz ideo Žurnal24 main
Provokacija. Unija Istranov začela kampanjo za postavitev napisov Istra je naša.

Primorska. “Ne gre za povračilno dejanje. Vsi Istrski ezuli čutijo Istro kot svojo: gre torej za potrditev pristnega in doslednega čustva, ne glede na vse nesreče, ki so jih doživeli,” pove Massimiliano Lacota ob nameravani promocijski kampanji za postavitev reklamnih napisov L’Istria é nostra (Istra je naša) skupaj z zastavo tricolore na slovenskih avtobusih od Kopra do Sečovelj.

Odgovor na Trst je naš
Za takšno potezo so se odločili, potem ko je na naslovnici slovenskega Playboya pristala Giulia Cobez z napisom Trst je naš ter zaradi reklamne akcije zamejskega spletnega časopisa Slomedia.it, kjer so na tržaških avtobusih postavili napise Trst je naš, krasen! Za financiranje promocijske kampanje na slovenskih avtobusih naj bi unija zbirala prostovoljne denarne prispevke. Lacota pa naj bi v odgovor na napisa Naš Tito na Sabotinu in na hribu Kokoš že razmišljal o možnosti postavitve svetlobnega napisa Istria nostra (Naša Istra) na območju nekdanjega maloobmejnega prehoda Čampore pri Hrvatinih.

Pamflet in provokacija

To je pamflet in dejansko provokacija, ki vzbuja nemir in vprašanje, ali bodo kdaj prenehali s sovražnimi in revanšističnimi nameni. Očitno jih novi evropski duh moti in v dogodkih preteklega časa iščejo svojo veljavo,” je namere označil Maks Vezovnik, predsednik združenja borcev NOB Koper.

Vezovnik tudi predvideva, da zaradi ohranitve miru in težnje k sožitju naše transportne organizacije ne bodo sprejele ponudb za postavitev takšnih napisov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.