Slovenija
23 ogledov

Italija še ni poravnala dolga

Predsednik se trenutno mudi na svetovnem gospodarskem forumu v Davosu. (Foto: Bo Žurnal24 main
Italija ima še vedno zgodovinski dolg do slovenske manjšine, je v Kobaridu na 40. srečanju rojakov z obeh strani meje dejal Danilo Türk.

V kobariškem Kulturnem domu so pripravili 40. srečanje Slovencev Videmske pokrajine in Posočja. Tokrat je zbrane pozdravil tudi predsednik države Danilo Türk, ki je poudaril pomen srečanj za ohranjanje slovenskega jezika in kulture med Slovenci v Benečiji, Reziji in Terskih dolinah.

"Pred štiridesetimi let se je v gostilni v Starem selu zbrala skupinica petnajstih ljudi, kar je pomenilo zametek vsakoletnih srečanj. Ta so z leti prerasla v velik politični in kulturni dogodek," je povedal eden izmed ustanoviteljev srečanj Darko Likar. "V teh letih smo Slovenci z obeh strani meje doživele lepe in tudi težke trenutke. Novoletna srečanja so namenjena opozarjanju Ljubljane, pa tudi Trsta, Gorice in Vidma, da obstajajo v Benečiji, Reziji in Kanalski dolini srčni ljudje, na katere ne smejo pozabiti."

Kulturni delavec iz Terskih dolin Igor Černo je opozoril, da je finančna kriza predvsem velika priložnost za vse, saj "naš slovenski jezik in kultura predstavljata veliko bogastvo, ne le na zgodovinskem, kulturnem in identitetnem področju, pač pa tudi v gospodarstvu, kar ne bi smeli pozabiti." Vendar pa kriza predstavlja le dober izgovor za zmanjševanje dejavnosti na področju jezikovne politike, pravi Černo, ki so se z napori začeli v zadnjih dvajsetih letih. "Od Slovenije pričakujemo intenzivnejše sodelovanje z ustanovami naše skupnosti. Nekakšni vaši ambasadorji smo, zato nas ne pustite sami," je zaključil Černo.

To je obljubil tudi predsednik države Danilo Türk, ki je menil, da je bilo doslej premalo narejenega za priznanje in dosledno spoštovanje Slovencev v videmski pokrajini. "Prav je, da danes ob štiridesetletnici obstanemo in razmislimo o skupnem slovenskem kulturnem prostoru. Ta skupni kulturni prostor je danes dejstvo in je legitimno dejstvo v današnji Evropi." Upravičeno bi pričakovali, še meni predsednik, da v novih razmerah na koncu najdejo rešitev tudi tista odprta vprašanja, ki jih je žal še vedno potrebno omenjati in ki se nanašajo na položaj Slovencev v Italiji. "Zgodovinski dolg, ki ostaja neporavnan, se nanaša predvsem na neizvajanje zakonov, ki smo žal še vedno priča na italijanski strani.".

Jubilejno, štirideseto srečanje, ki so ga popestrili z bogatim kulturnim programom, so skupaj organizirali Upravna enota Tolmin ter občine Bovec, Kobarid in Tolmin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.