Slovenija
46 ogledov

Italijani le še bled spomin

Slovenija 11.04.13, marijan novak, jed na krozniku, gostinec, Izola, foto: suzan Suzana Kos
Do gostov z vse bolj plitvimi žepi z drugačno in cenejšo ponudbo.

"Tako pri obisku kot pri tem, kaj gostje naročajo, se močno pozna, da je standard upadel. Kriza se je začela leta 2008, najhujše pa je v zadnjih dveh letih. Seveda je akcija Erbe per ovi (zelišča za jajca, op. n.) odgovor na razmere, s katerimi se soočamo; cene tradicionalnih jedi, kot je fritaja, so seveda nižje kot na primer rib ali mesa," pravi Marijan Novak iz Gostilne Korte. Pri akciji gre seveda tudi za marketinško potezo, s katero bi radi na podeželje privabili več gostov.

"Ljudje gredo še vedno radi ven, a si privoščijo manj. Par pride včasih le na en krožnik testenin, pijejo se večinoma sveža vina, ponudba tudi cenejših jedi pa je v teh časih zagotovo pomembna," dodaja Sebastjan Kovačič iz Hiše Torkla.

Zaokroževali bi navzdol

Italijanski gostje, ki so pred leti na Obali v gostilnah prevladovali, so le še bled spomin. "Prevladujejo gostje iz notranjosti Slovenije, ki jih je 70 odstotkov, desetina je domačinov z Obale, preostanek so Italijani. Zadnji so včasih naročali na veliko in niso gledali na cene, zdaj pa pri računu vprašajo, ali ga lahko zaokrožimo navzdol – tega Slovenci ne počnejo. Če pa pridejo Italijani v skupinah, se o cenah tudi pogajajo," dodaja Novak.

Kot so počele Šavrinke

Izbrani izolski gostinci (Panorama, Korte in Hiša Torkla ter turistična kmetija Medljan) so se na pobudo župana in turističnega združenja povezali v akciji, v kateri sodelujejo tudi nekatera lokalna društva, ki skrbijo za tradicijo. Njihovi člani bodo nabirali zelišča (divje šparglje, čemaž, pizdonkolo, koprive, koromač in podobno), gostinci pa bodo jedi pripravili po svojih receptih – enotna bo le zeliščna fritaja, ki jo bodo vsi za šest evrov naredili iz dveh jajc ter okoli šestih dekagramov zelišč in pancete. "Narava je bogata, a marsikdo ne ve, kaj je užitno. Morda se bo kdo na to temo kaj naučil tudi na pohodu po poti vodnih virov, ki ga pripravljamo ob koncu akcije 18. maja," pa napoveduje Danilo Markočič iz turističnega združenja.

Komentarjev 1
  • manch 23:26 14.april 2013.

    Dve (2) jajci in pest "zelišč" za 6 EUR? Ma gonite se požeruhi oderuški v 3 krasne jasne. 2 jajci in malo trave zraven je vredno max. 3, 4 EUR. Ampak vi ste požrešni in hočete na jajcih, ki ...prikaži več ki niso nobena jed, zaračunati in obrati človeka za ceno zrezka svinjine. Cepci požrešni!