Slovenija
17 ogledov

Italijani niso rešitev

Ne glede na to, da Italijani pogosto točijo gorivo na naših obmejnih črpalkah, j Žurnal24 main
Promet. Kljub italijanskim kupcem sta OMV in Petrol prodala manj goriva.

Bencin. OMV je lani doživel več kot 47-odstotni upad prometa, Petrolu pa se je ta zmanjšal za skoraj četrtino. Podatek je zanimiv zlasti zato, ker se naftni trgovci na Tržaškem nenehno pritožujejo zaradi cenejšega bencina pri nas.

Dnevnik Il Piccolo je tako nedavno zapisal, da se je prodaja goriva na Tržaškem v prvih treh mesecih letos znova zmanjšala, in sicer za deset odstotkov. Številka ne bi bila tako alarmantna, če ne bi prodaja pri njih od leta 2006 do lani upadla do 60 odstotkov. Vzrok naj bi bil množičen beg italijanskih kupcev na slovenske črpalke.

Manj tudi tranzitnih kupcev
Na koprskem OMV pojasnjujejo, da je upad prihodkov posledica zmanjšane prodaje zaradi krize. “K temu je bistveno pripomogla nekonkurenčna cena naftnih derivatov v primerjavi s sosednjimi državami, kar se kaže pri padcu prihodkov od tranzitnih kupcev in na obmejnih servisih,” je razložila Valentina Danev, tiskovna predstavnica tega naftnega trgovca. Dodatno so jim prihodke oklestile nižje cene naftnih derivatov; v primerjavi z letom 2008 so bile te lani v povprečju nižje za 30 odstotkov.

Italijanski mediji poročajo tudi o katastrofalnem zmanjšanju prodaje naftnih derivatov na avtocestah. Slabo je bilo lani in podobno je letos, ko je bilo najhuje marca – upad prodaje goriva je bil več kot 16-odstoten.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.