Slovenija
16 ogledov

Italijani s smetmi čez mejo

(Foto: Nace Novak) Žurnal24 main
Globe. Na komunali so prepričani, da bi bilo le z njimi mogoče rešiti problem.

V podjetju Komunala Nova Gorica, odkar so v sosednji Gorici pred dobrim letom prešli na sistem zbiranja odpadkov od vrat do vrat, opažajo več italijanskih državljanov, ki odpadke vozijo prek meje.

"To se dogaja predvsem zato, ker onkraj meje za odvoz odpadkov plačujejo glede na količino, s tem ko posamezniki pripeljejo odpadke na našo stran, pa se plačilu izognejo,” je povedal Andrej Miška, direktor novogoriške komunale. "V odloku so predvidene sankcije za nepravilno ali nepooblaščeno odlaganje odpadkov, a redarska služba oziroma inšpektorji še niso zares začeli dela,” je dodal.

 
 

Mislim, da je vse skupaj prišlo že tako daleč, da so kazni edini primeren ukrep.

Dario Rolih, Komunala Nova Gorica

 
Pogrešajo inšpekcijo
Dario Rolih, vodja ravnanja z odpadki na novogoriški komunali, je povedal, da je mogoče avtomobile z italijanskimi registracijami videti tudi pred zbirnim centrom na Ulici Gradnikove brigade, v samem središču Nove Gorice, kar pomeni, da so postali tisti Goričani, ki se na tak način izogibajo plačilu za odvoz smeti, kar pogumni. "Odločili smo se, da bomo zbiralnike čim bolj odmaknili od mejnih prehodov, kar pa očitno ne bo dovolj. Pogrešam nadzor naših inšpektorjev in redarjev, saj mi nimamo nobenih pristojnosti,” je razložil.

Inšpektor pojava ni zaznal
V občinski redarski službi so povedali, da to ni v njihovi pristojnosti, občinski komunalni inšpektor Alojz Ravhekar pa je pojasnil, da sam te problematike ni zaznal oziroma ga komunala o tem ni obvestila. Zanikal je tudi izjave, da onkraj meje odvoz smeti plačujejo glede na količino, in pojasnil, da ga je pred časom nek občan res obvestil o tem, da nekdo iz avtomobila z italijansko registracijo odlaga smeti v naš zbiralnik, a se je izkazalo, da gre za našega državljana, ki živi v Novi Gorici, dela pa onkraj meje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.