Slovenija
11 ogledov

Italijani v rokah vlade

(Foto: Barbara Miklavec) Žurnal24 main
Zaščitna klavzula. Danes na dnevnem redu seje vlade. Stališča primorskih poslancev različna.

Vlada se je s pozivom Civilne iniciative (CI) Kras in CI za Primorsko za uveljavitev zaščitne klavzule v zvezi s trgom nepremičnin na Primorskem že seznanila, na današnji seji pa se bo do predloga tudi opredelila in sprejela ustrezne sklepe, nam je včeraj povedal Darijan Košir, šef vladnega urada za komuniciranje.

CI, ki ju skrbi, da bodo številni italijanski kupci ogrozili narodnostno strukturo Krasa, sta včeraj poziv k ukrepanju poslali tudi vsem poslancem in poslankam državnega zbora. “Pri tem računamo predvsem na primorske poslance,” je dejal Robert Rogič iz CI Kras.

1.014 nepremičnin so med letoma 2004 in 2010 pri nas kupili državljani Italije, kar je zanemarljivo, pravi Marijan Suša.

Brulc za, Juri proti
“Pri širjenju italijanskega teritorija na našo stran, ki se počasi premika v notranjost, je treba biti zelo previden. Tako kot imajo ustrezne mehanizme nekatere druge države, jih moramo najti tudi pri nas,” meni Mirko Brulc, ki zaščitno klavzulo podpira. Njegov kolega iz iste poslanske skupine SD Luka Juri pa je proti. Omejevanja ne podpira, ker se mu zdi v nasprotju z evropskimi načeli odprtosti, strinja pa se, da moramo tudi Slovenci zase zahtevati pravice v drugih državah, ki jih včasih nismo deležni.

“Problem je, da nekateri italijanski priseljenci ne kažejo težnje po integraciji, se ne želijo naučiti jezika in se spoštljivo obnašati do okolja,” pravi Franco Juri.

Do zaščitne klavzule je zadržan tudi Franco Juri (Zares). Po njegovem mnenju je ključni problem v divji pozidavi Krasa, zato bi bilo treba poudarek dati ustreznemu prostorskemu načrtovanju in zaščiti Krasa kot kulturne krajine, da ne bo več mamljiv za špekulante. Kot je dodal, pa je treba tudi jasno povedati, da Kras ni narodnostno mešano 
območje.

Veliko kupcev zamejcev

Italijanski državljani, med katerimi je več kot pol zamejskih Slovencev, niti ne ogrožajo narodnostne sestave niti ne povzročajo dviga cen, saj podatki kažejo, da so pokupili zelo malo nepremičnin; na Krasu okrog 0,5 odstotka,” pa meni Marijan Suša iz sežanske agencije Ruj nepremičnine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.