Slovenija
57 ogledov

Italijanska mocarela iz našega mleka

Molža Reuters
Mlečna industrija. Za Ljubljanskimi mlekarnami je v tuje roke prešla še Mlekarna Vipava; od zdaj bo izdelovala mocarelo.

"Mlekarna Vipava je zadnja leta poslovala vse slabše, in če je lastnik odločal med možnostma, ali jo zapre ali poišče novega lastnika, je zadnja odločitev zagotovo dobra, zato me novica o prodaji ne žalosti," komentira prodajo vipavske mlekarne kmetijski minister Dejan Židan.

Primerjava z Ljubljanskimi mlekarnami po njegovem mnenju ni mogoča, saj te odkupijo več kot polovico slovenskega mleka in so na neki način monopolne. "Zato je pomembno, da se Ljubljanske mlekarne do slovenskega kmeta vedejo družbeno odgovorno in za zdaj po prihodu tujega lastnika do nas ni prišla nobena negativna novica," dodaja minister.

Nujni domači kupci

Slovenija izvozi skoraj tretjino mleka, leta 2015 pa bodo odpravljene mlečne kvote, zato bodo v nekaterih državah povečali pridelavo mleka, ki ga ponekod pridelajo po nižjih cenah kot pri nas. Italija na tem področju napoveduje samooskrbo. "Zato govedorejci potrebujejo kakovostnega kupca tudi v lastni državi," poudarja Židan.

"Če se bodo novi lastniki vedli, kot napovedujejo, se nam ne dogajajo sovražni prevzemi, tuji lastniki so torej za našo mlečno industrijo lahko pozitivna novica," komentira Ivanka Valjavec, predsednica upravnega odbora GIZ mlekarstva.

Od zdaj le še vino

Mlekarna Vipava je včeraj prišla v roke družbe Ekolat, ki je v večinski lasti italijanskega Trevisanalata. "V Vipavi naj bi tako predvidoma z marcem stekla proizvodnja vrhunske mocarele, novi lastnik pa naj bi ohranil tudi proizvodnjo evropsko zaščitenega nanoškega sira," napoveduje Boris Jež, prvi mož kmetijske zadruge Vipava 1894, ki se je zaradi neracionalnega poslovanja Mlekarne Vipava odločila za njeno prodajo. "Naša mlekarna je zašla v rdeče številke predvsem zaradi preširoke palete mlekarskih izdelkov, nerentabilnosti programov in na koncu, ko so kmetje začeli prodajati mleko drugim kupcem, še pomanjkanja surovin," dodaja Jež. Odprodaja mlekarskega profitnega centra pomeni tudi nujni sanacijski ukrep, ki jim bo hkrati omogočil specializacijo v vinogradniško vinarsko dejavnost. Za vipavsko mlekarno se je zanimalo 27 različnih interesentov iz Slovenije in tujine.

 

Komentarjev 1
  • mb 09:03 05.november 2013.

    a ni zanimivo, da podjetja z domačimi lastniki crkavajo, ko pa to isto podjetje prevzame tujec pa podjetje zacveti in potem naj nekdo še reče, da nismo slovenci samo za hlapce in deklehvala bodu da sem štajerc :)