Slovenija
55 ogledov

Italijanski upokojenci množično čez mejo

dom upokojencev Lucija Suzana Kos
Ker plačajo pri nas od 300 do 500 evrov na mesec manj, kot v Italiji, se jih je že desetine odločilo za bivanje v slovenskih domovih za upokojence.

Po tem, ko so nam Slovenci konkurirali z nižjimi cenami bencina, cigaret in poštnih storitev, se to dogaja tudi na področju domov za ostarele, piše tržaški Il Piccolo. Na desetine starostnikov se je tako že odločilo, da bodo svoja zadnja leta preživeli v ustanovah v Sežani, Kopru in Portorožu.
Cene nastanitve v slovenskih domovih za upokojence se začnejo pri 890 evrih, medtem ko je treba v Trstu plačati na mesec od tisoč do 1.400 evrov.

S pogledom na koprski zaliv...

Domovi za ostarele so bili v Sloveniji še do nedavnega le javni, v zadnjem času pa so se na tem trgu pojavili tudi zasebniki. Tako se na primer na italijanski strani reklamira zasebna družinska ustanova s pogledom na koprski zaliv v Šmarjah pri Kopru in tudi dom starostnikov v Luciji pri Portorožu.

Zdravstvene storitve gredo na račun uporabnika

Tržaški časopis pa piše tudi o "slabih" straneh, ki jih lahko prinese odločitev, da se italijanski starostnik odloči za bivanje v domu upokojencev pri nas. "Vse zdravstvene storitve gredo na račun uporabnika. In tudi, če bi se slabo počutili in poklicali na številko 118, intervencija zaradi teritorialnih pristojnosti ne bi bila mogoča in vas ne bodo mogli odpeljati v tržaško bolnišnico Cattinara. Vsekakor je treba pretehtati med temi dejstvi in prihrankom, ki na mesec znese od 300 do 500 evrov," so med drugim zapisali v časopisu.

Komentarjev 4
  • robinja 20:29 24.december 2012.

    In naši starostniki, ki prejemajo 400€ pokojnine??? Cena v domu je 1200€.

  • KOJAK 18:41 24.december 2012.

    Ja in s čim boš delal razvoj in reševal naše starostnike ?

  • siesta 18:26 24.december 2012.

    Res odlična niša, namesto da bi stremeli k razvoju in reševanju naših starostnikov, ki ne premorejo 890€, bomo raje zadnja postaja tujim socialnežem....mi smo dejansko svetovni fenomen zarukanosti....