Slovenija
38 ogledov

Italijo pred sodišče

Alpe Adria Green Vojko Rotar
Okoljevarstveniki. Če Slovenija ne bo ukrepala proti plinskemu terminalu v Žavljah, gredo na ulice.

“Če bo vlada tudi tokrat preslišala naše zahteve, bomo organizirali proteste, tako kot smo jih pomagali izvesti že v Trstu. Razmislili pa bomo tudi o možnosti referenduma,” napoveduje Vojko Bernard, predsednik okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green.

Včeraj so z dopisom pozvali slovensko vlado, naj takoj vloži tožbo na Evropskem sodišču proti Italiji, ki želi brez soglasja lokalne skupnosti z obeh strani meje zgraditi plinski terminal v Žavljah. Obenem so se znova obrnili tudi na evropskega komisarja Janeza Potočnika, ki je pristojen za okolje, naj odblokira vse njihove pritožbe, saj menijo, da politično reševanje tega problema ni več mogoče. Italija namreč že izvaja konkretne postopke za začetek gradnje terminala, kot je javna objava lastnikov zemljišč, ki jih bo v ta namen prizadela razlastitev.

Argumentov ne manjka

Bernard pri argumentih za tožbo za preprečitev gradnje plinskega terminala navaja zavarovanje ljudi in naravnega bogastva na obeh straneh meje, pa tudi pred predvideno gospodarsko škodo v turizmu, ribištvu in ladijskem prometu. Poleg tega so se v postopku pridobivanja okoljskega soglasja dogajale tudi nepravilnosti, zaradi katerih so sprožili številne upravne postopke pred sodiščem v Rimu. “Za tožbo pred Evropskim sodiščem pa preprosto nimamo denarja, to mora storiti naša država,” pravi Bernard.

Komentarjev 2
  • feferon 18:18 30.november 2012.

    Čaka ,da mu da JJ komando... Samo zdajle nima časa, je gužva. Pol nam bo pa zug odpelal, pa bodo spet jokal.

  • francek 08:14 30.november 2012.

    Naš velecenjeni Potočnik pa kar tiho.