Slovenija
55 ogledov

Ivo Ban predčasno razrešen

Ivo Ban (na sliki levo). (Foto: Mediaspeed) Žurnal24 main
Kulturna ministrica Majda Širca je predčasno razrešila ravnatelja SNG Drama, Iva Bana. Za svoje pravice se bo boril z vsemi pravnimi sredstvi, je poudaril Ban.

Iz SNG Drama Ljubljana so sporočili, da je kulturna ministrica Majda Širca ravnatelja in umetniškega vodjo Iva Bana s 26. majem predčasno razrešila z vodstvenega položaja.

Ban bo s položaja ravnatelja SNG Drama Ljubljana razrešen 25. maja, dan pozneje pa bo na mesto vršilca dolžnosti ravnatelja za dobo najdalj enega leta imenovan pravnik Peter Sotošek. Sotošek naj bi bil kot pravnik vešč pravnih poslov, izkušnje pa ima tudi na področju umetniškega vodenja, ki jih je pridobil v Slovenskem mladinskem gledališču.

"Ni politično"
"Če bi bila to politična poteza, bi se zanjo odločila že v prvem letu svojega mandata," je poudarila Širca, ki meni, da je Ban dober igralec, ni pa dober ravnatelj. Kršil naj bi postopke in povzročil gospodarsko škodo. 

Po njenih besedah je Ban za osebne namene uporabljal službena avto in kartico ter prejemal zelo visoke avtorske honorarje za igranje. Njena naloga je, da se vpraša, če je spoštoval predpise in pravila. "Dokazano je, da jih ni spoštoval," je dodala.

Upal na zdravo pamet
Ban je kljub vsemu malo računal na to, da bo v postopku razrešitve vendarle prevladala zdrava pamet, a se to očitno ni zgodilo, je dejal za Delo. Napovedal je, da se bo v nadaljevanju boril za svoje pravice z vsemi pravnimi sredstvi.

Zaradi predčasne razrešitve bo novinarska konferenca, na kateri bo ravnatelj in umetniški vodja Drame predstavil pripravljen repertoar za naslednjo sezono (2011/12), prestavljena s prej napovedanega 26. maja na 25. maj ob 12. uri, je še sporočila Valerija Cokan, predstavnica za odnose z javnostmi v SNG Drama.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.