Slovenija
14 ogledov

IVZ: Ni razloga za paniko

V domovih za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodih bodo 19. marca stavka Žurnal24 main
Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) zagotavlja, da zaradi suma na bolezen norih krav v domu starejših občanov v Novem mestu ni razloga za preplah.
 
 

Ni nobene bojazni, da bi imeli bolezen norih krav v Sloveniji.

Inštitut za varovanje zdravja

 
"Uradno na Inštitutu za varovanje zdravja nimamo nobene prijave, da bi kdo obolel za Creutzfeld-Jakobovo boleznijo," so povedali za zurnal24.si. Pri osebi, pri kateri obstaja sum na CJB, gre za sporadično obliko bolezni, so nam še dodali. Po podatkih IVZ v Sloveniji še ni bilo primera, ko bi človek zbolel za CJB zaradi uživanja okuženega mesa.

"Sum mora vedno potrditi nevrolog," pravijo na IVZ. O bolezni mora bolnišnica obvestiti Zavod za zdravstveno varstvo, ki nato obvesti IVZ. IVZ v tem primeru ni prejel nobenega obvestila.

 

Creutzfeld-Jakobova bolezen (CJB)

Creutzfeld-Jakobova bolezen (CJB) spada v skupino prionskih bolezni. Poznamo štiri oblike – sporadično, genetsko ali družinsko, iatrogeno in variantno (oblika, ki se prenaša z zaužito hrano okuženo z BSE). Najpogostejša je sporadična oblika, vzrok za njen nastanek pa ni znan. Omenjena oblika se pojavi v 85-90 odstotokov primerov CJB in prizadene starejše ljudi.

Potrdili sum
Na Zavodu za zdravstveno varstvo v Novem mestu so nam včeraj potrdili, da obstaja sum, da eden od oskrbovancev novomeškega doma starejših občanov kaže znake CJB ali bolezni norih krav. Kliničnega diganostičnega postopka pri oskrbovancu niso izvedli, saj gre za bolnega človeka v visoki starosti.

Prenos CJB s človeka na človeka ni mogoč, kljub vsemu pa v domu uporabljajo izključno materiale za enkratno uporabo, ki jih nato zavržejo. "Nobene potrebe ni, da bi bil ta bolnik izoliran, izvajamo pa ukrepe, ki so priporočeni," nam je povedala Milena Dular, direktorica novomeškega doma starejših občanov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.