Slovenija
39 ogledov

Iz bazena v barako?

baraka kranj Iztok Golob
Hrup. Zbiranje mladine v baraki na železniški postaji moti stanovalce.

“Enostavno se ne da spati, pa niti nisem med tistimi, ki so najbližje,” se jezi stanovalka Kolodvorske ceste v bližini kranjske železniške postaje. Stanovalci ulice se pritožujejo nad hrupom iz opuščenega objekta nekdanje Oljarice. Vanj se je naselila mladina, ki ob koncih tedna organizira glasbene prireditve ter izkorišča nedorečen status objekta in neodločnost odgovornih, meni bralka.

Neučinkoviti ukrepi

Zbiranje pri mimoidočih povzroča nelagodje, pravi bralka: “Baje je baraka predvidena za rušenje, ampak nihče nič ne ukrepa.” Policisti sicer posredujejo, po njihovem odhodu pa je takoj vse po starem, dodaja. “Organizatorji zaračunavajo vstopnino, prodajajo pijačo; je to sploh zakonito? Kje so inšpekcijske službe?” se sprašuje, prepričana, da je objekt zasedlo Alternativno kulturno društvo (AKD) Izbruh.

Mestna uprava je z dogajanjem seznanjena. Poslabšale so se varnostne razmere, povečalo se je število kršitev javnega reda in miru ter kaznivih dejanj, piše in se sklicuje na Policijsko upravo Kranj. Tudi po njenem mnenju gre za člane ali simpatizerje AKD Izbruh, ki so izgubili bazen na Savskem otoku.

Izbruh zanika

“Izbruh s tem nima popolnoma nič,” zagotavlja dolgoletni vodja Andraž Šulc, ne izključuje pa možnosti, da se tam zadržujejo nekateri člani društva. “Mi svoje prostore še iščemo. Pogajamo se za novo lokacijo, ki ne bo moteča,” dodaja. Trenutno organizirajo prireditve v Železnikih, Ljubljani in Novem mestu, sicer pa Šulc pričakuje pomoč občine, in dokler bo ta kazala posluh, ne načrtuje enostranskih akcij.

Baraka možna rešitev

Po besedah občinske uprave bi bila lahko baraka za društvo ena od rešitev, vendar bi bilo treba najprej urediti status objekta v zemljiški knjigi in določiti lastnika. “Mestna občina Kranj vidi kot možno rešitev izvzem te nepremičnine iz javnega dobrega in izvedbo postopkov, da se vpiše kot lastnina občine, kar bi bila solidna osnova za urejanje razmerij do AKD Izbruh,” so zapisali.

Komentarjev 9
  • ajammaja 14:00 02.december 2011.

    zgleda ni naprej objavl..ugl lahko bi skupaj veliko dosegl... Vem da je usem vseeno. Ampak je use ena plastika in slabih sprememb bo vse več.. Nočem pljuvat po drugi ampak najvelč droge največ agresije je tam kjer mislite da je ni..

  • ajammaja 13:54 02.december 2011.

    Razumem da sosede moti "hrup", motijo jih pankerji, metalci, hipiji...na kratko vsi, ki se drugače izražajo kot oni. Moti jih da nič ni preverjeno pijača,.... Ampak ne razumem pa kako jih ne moti hrup pri makedoncih, ki je samo čez ...prikaži več cesto, ne razumem kako jih ne moti pretepanje v million clubu, droge v extremu, nadlegovanja v inn-u.. Meni se zdi izvrstno da mladi dosegajo nekaj svojega, ne na račun drugih saj nihče od njih ni plačan da skrbi za prostor ga počisti... Kranj je mrtvo mesto!!!Zakaj ne pustite mladim če jim že nedate tega da se razvijajo po svoje... v vasakem od njih je veliko več kot si mislite.. ljudje iz različnih koncev slovenije pridejo pokazat svojo muziko. ljudje se spoznavajo..Kdaj je bil prijavljen kakšen pretep in ali so koga odpeljali v bolnišnico, da je taka zdraha..Nočem pljuvat po drugih ampak kolikokrat je bil pretep v millionu, inn-u? In potem se sprašujete zakaj se toliko mladih drogira..KER JIM JE DOUGČAS V LAJFU...Župana Kranja itaq boli k.... Lahko bi sku

  • Tim Pregrad 18:01 28.november 2011.

    pa tud občina se ni ne vem kako pretegnila meseca aprila glede te zgradbe