Slovenija
21 ogledov

Iz doline Svat beži na tisoče beguncev

Iz doline Svat se vijejo dolge kolone beguncev. Žurnal24 main
Medtem ko iz doline Svat beži na tisoče beguncev, so pakistanske sile v zadnjih 24 urah pobile dvesto upornikov.

Okoli 200 tisoč ljudi je v zadnjih dneh že zapustilo dolino Svat, po ocenah lokalnih oblasti pa je svoje domove danes zapustilo še okoli 100 tisoč ljudi. Pakistanske oblasti so namreč danes zjutraj začasno ukinile policijsko uro. Begunci se bodo pridružili 555 tisoč ljudem, ki so morali zaradi bojev, ki so se začeli lani avgusta, že zapustiti to območje.

"Vsi želijo odditi iz tega pekla," je povedal meščan Mingore Zubair Khan. "Nekateri območje zapuščajo z avtomobili, medtem ko jih večina odhaja peš. Begunci ne vedo, kam gredo, ampak če ostanejo tu, bodo zagotovo umrli."

V ofenzivi proti od 4 do 5 tisoč talibanskim skrajnežem, ki naj bi po zatrjevanju oblasti v Islamabadu prinesla končno zmago nad talibani, sodeluje od 12 do 15 tisoč vojakov, spremlja pa jih tudi močno letalstvo.

Za sedaj sicer še ni znano, kakšen vpliv ima ofenziva na boj s talibani v regiji, narašča pa strah, da bo prišlo do destabilizacije Pakistana, ki ima jedrsko orožje in je ključni zaveznik ZDA na tem območju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.