Slovenija
627 ogledov

Iz Državljanske liste na računsko sodišče

Helena Lovše mediaspeed
Pred nekaj tedni je bila za novo predstavnico za stike z javnostmi računskega sodišča izbrana Helena Lovše, ki je za to področje pred tem skrbela pri Državljanski listi.

Ker dosedanja šefica kabineta predsednika, ki je skrbela tudi za odnose z mediji, odhaja z računskega sodišča, se je tamkajšnje vodstvo odločilo, da novega svetovalca za odnose z javnostmi poiščejo z razpisom. Prejeli so 83 vlog, sedem kandidatov razpisnih pogojev ni izpolnjevalo, v naslednji krog se jih je uvrstilo 76.

"Razpisni pogoji se niso spreminjali ..."

V razpisu so bili zahtevani zelo splošni pogoji, ki so jih morali kandidati izpolnjevati, med drugim so morali imeti univerzitetno izobrazbo, najmanj pet let delovnih izkušenj, znati pa so morali en tuj jezik in vsaj en računalniški program za oblikovanje besedil. "Ti pogoji v času trajanja javnega natečaja niso bili spremenjeni," pojasnjujejo na računskem sodišču. Smo pa v uredništvo dobili informacijo, da je natečajna komisija po poteku roka za prijave postavila štiri dodatne pogoje in na njihovi osnovi naredila nov izbor. Zahtevali so sledeče:

  • izkušnje z delom na področju odnosov z javnostmi v javnem sektorju,
  • delovne izkušnje pri urejanju spletnih strani,
  • delovne izkušnje na področju lektoriranja in oblikovanja besedil,
  • aktivno znanje dveh tujih jezikov.

"... uvedli smo le merila in metode za izbiro."

Tina Eržen, ki je bila predsednica natečajne komisije, poudarja, da to niso bili dodatni pogoji, pač pa le "merila in metode za izbiro in preverjanje strokovne usposobljenosti, pri čemer smo upoštevali zahteve nalog, ki jih bo izbrana oseba opravljala."

Zakaj dodatnih meril in metod niso objavili že v osnovnem razpisu, nam z računskega sodišča niso sporočili, kot tudi ne, zakaj so v razpisu zahtevali znanje enega tujega jezika, nato pa merila zaostrili in od prijavljenih kandidatov zahtevali, da znajo vsaj dva. Odgovorili nam niso niti na vprašanje, kako so lahko ocenili izkušnje in znanja, ki so jih zahtevali z dodatnimi merili, če teh zahtev v osnovnem razpisu ni bilo.

Na razgovor so povabili šest kadidatov

Skozi dodatno sito se je uspelo prebiti šestim kandidatkam in kandidatom, z vsemi je komisija opravila razogovor, izbrala pa Heleno Lovše, ki je bila doslej v poslanski skupini Državljanske liste strokovna sodelavka za stike z javnostjo.

"Zaradi načina izvedbe postopka se pojavlja sum, da je Računsko sodišče med vodenjem postopka ugotovilo, da Helena Lovše ni najbolj usposobljena kandidatka za zasedbo razpisnega delovnega mesta, zato je bilo potrebno postaviti nove pogoje, ki bi bili bolj prijazni in zagotovili, da glede na te nove kriterije računskemu sodišču ne bo mogel oporekati nihče glede izbirnega postopka," poudarja naš vir.

Njene delovne izkušnje so bile prepoznane kot pomembne, saj je državni zbor eden najpomembnejših deležnikov dela računskega sodišča in z njim redno sodeluje, odgovarja Erženova in dodaja: "Njeno dobro poznavanje dela in ustroja javne in državne uprave izhaja tudi iz delovnih izkušenj, ki jih je pridobila pri delu predstavnika za stike z javnostmi na inšpektoratu za prostor in okolje. Poleg tega je k njeni strokovni usposobljenosti za opravljanje nalog na tem delovnem mestu pomembno pripomogla njena lingvistična oziroma slavistična izobrazba."

Komentarjev 2
  • Avatar frnazzi
    frnazzi 13:59 10.september 2014.

    Mater si zoprna !!!

  • Žvižgač 22:33 09.september 2014.

    Tipično PreVirantsko, ali pa se je opiti Pličaništa kaj zmotil, da so jo lahko transparentno inštalirali. Stranka poštenih previrantov, alkoholkov in podjetnkov ala Vogrin.Vas je vsaj pobrala politična kuga.