Slovenija
18 ogledov

Iz ene blagajne v drugo

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Varstveni dodatek. Neuradno: prihodnje leto menda celo višji, kot je zdaj.

Če bo sprejet nov zakon o pokojninskem sistemu in socialnovarstvenih prejemkih, varstvenega dodatka prejemniki od 1. januarja prihodnje leto ne bodo več dobivali iz pokojninske blagajne.

Sredstva bodo iz pokojninske blagajne prenesena na centre za socialno delo, ki bodo morali v pol leta po uveljavitvi zakona upravičenost posameznika preveriti na podlagi novih pogojev, smo neuradno izvedeli od predstavnice ministrstva za delo. Kot je povedala, naj bi bili dodatki po novem celo višji.

Po podatkih zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je marca povprečni varstveni dodatek, ki ga je prejemalo 46.709 upokojencev, znašal dobrih 93 evrov, po novem pa bo nekaj manj kot 162 evrov. Uradno oceno ministrstva, za koliko se bo število upravičencev zaradi nove zakonodaje zmanjšalo oziroma povečalo, še čakamo.

Krivičnejše ali pravičnejše?
Z izločitvijo tako varstvenega dodatka kot drugih socialnih transferjev, ki ne temeljijo na vplačanih prispevkih, se je na včerajšnji seji strinjal tudi svet Zpiza.

Predstavnica sindikatov Lučka Böhm je sicer člane pozivala, naj takšne rešitve ne podprejo, saj se ji zdi krivično, da bo država po novem prejemnikom obremenila nepremičnine.

Predsednica sveta Zpiza, sicer tudi predstavnica upokojencev, Anka Tominšek pa nasprotno meni, da bo novi socialni sistem zagotovil večjo pravičnost. “Ker družba vsakemu zagotavlja neko dostojno preživetje s sistemom socialnega varstva,” je prepričana. Do varstvenega dodatka bodo namreč po novem poleg upokojencev upravičeni trajno nezmožni za delo, kar pomeni, da dodatek v prihodnje ne bo več odvisen od delovne dobe kot do zdaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.