Slovenija
9 ogledov

Iz ene občinske službe v drugo

Rotovž v Novem mestu Jerca Božič Kranjec
Zarja in komunala: Za klientelizem in neposlušne.

Zaposlovanje na komunali, pred časom pa v Zarji, podjetjih v občinski lasti, naj bi dišalo po občinskem političnem klientelizmu, hkrati pa naj bi se tam našel prostor za tiste, ki nočejo plesati tako, kot žvižga vodstvo občine, nam je dejal Ivan Grill, občinski svetnik SDS.

“V zadnjem času je to, zadnje, doletelo dve občinski uslužbenki, ena izmed njih je tudi vodja občinskih financ,” je povedal Grill in opozoril, da so se v teh podjetjih službe našle tudi za sorodnike novomeških političnih veljakov; pri tem je omenil Boruta Novaka, direktorja občinske uprave, in Martino Vrhovnik, svetnico SLS.

Le tok delovne sile

Glede zaposlovanja občinskih kadrov na komunali in obratno Novak pravi, gre za običajno fluktuacijo, za pot poklicnih profilov, ki gredo tja, kjer jih potrebujejo. “Običajno zaposliš človeka, v katerega verjameš in ki mu zaupaš,” nam je o prihodu občinske uslužbenke dejal Rafko Križman, direktor komunale.

Pojasnil je, da se je pred dobrim letom upokojilo osem strokovnih kadrov, ki so jih morali nadomestiti. A Grill se je ob tem vprašal, ali so jih res nadomestili s takšnimi strokovnjaki, kakršni so bili prejšnji; do prihodnje občinske seje je zato zahteval informacije o strokovni izobrazbi v zadnjem času na novo zaposlenih na komunali.

Za plače vse več

Iz poslovnega načrta komunale je po Grillovih besedah razvidno, da se znesek za plače letos v primerjavi z lani povečuje za osem odstotkov. “Povečali so se številni stroški, med njimi gre vse več za študentsko delo, do katerega se pride po sorodstvenih vezeh, medtem ko ima komunala dve tretjini manj investicij,” je navedel Grill in pristavil, da je glede študentskega dela računsko sodišče na komunali že pred leti ugotovilo nepravilnosti.

“Za plače bomo letos namenili le okoli en odstotek več,” nam je dejal Križman in dodal, da bo lanski poslovni izid komunale 
dober.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.