Slovenija
1839 ogledov

Iz Gaze evakuirali tričlansko slovensko družino, takšno je njihovo stanje

Tanja Fajon Profimedia
Iz Gaze smo uspeli evakuirati tričlansko slovensko družino, je danes sporočila zunanja ministrica Tanja Fajon.

Družina je trenutno v Kairu, ena ženska je v bolnišnični oskrbi. Ministrica Tanja Fajon je evakuacijo označila kot zelo zahtevno, saj je bilo treba sprva družino spraviti s severa na jug oblegane palestinske enklave, kjer so nato prečkali mejo z Egiptom. Iz varnostnih razlogov in v želji po ohranitvi njihove zasebnosti so šele zdaj javnosti razkrili evakuacijo, ki je potekala "pred dnevi".

Dve izmed treh oseb sta bili poškodovani, ena od njih huje, je še povedala Fajon na novinarski konferenci v Mladiki. Po navedbah virov na MZEZ je bila oseba poškodovana v napadih na Gazo.

Po naših zanesljivih informacijah naj bi skušali evakuirati še dve osebi, ena naj bi bila hudo ranjena in je na zdravljenju v Kairu, druga oseba pa naj ne bi bila slovenski državljan pač pa naj bi bila v sorodsveti povezavi s Slovenci.

Osem ur potovali s severa na jug Gaze

Vršilec dolžnosti vodje konzularnega sektorja ministrstva za zunanje in evropske zadeve Viktor Mlakar je opisal težave z vzdrževanjem komunikacije s tremi državljani spričo vojaških aktivnosti na območju.

Kot je pojasnil, je pot družine s severa na jug Gaze s težje poškodovano žensko trajala osem ur. Ko je družina prečkala mejni prehod Rafa, so jim omogočili prevoz z rešilcem čez Sinaj do egiptovske prestolnice, kjer zdaj čakajo na vrnitev v Slovenijo, je še dodal.

Fajon je novinarje ob tej priložnosti spomnila, da so v času najnovejše zaostritve bližnjevzhodnega konflikta 49 slovenskim državljanom pomagali pri odhodu iz Izraela, kjer po podatkih MZEZ ostaja 24 državljanov.

V Gazi ostal en član evakuirane družine

V ofenzivi na Gazo, ki so jo izraelske sile sprožile 7. oktobra v odgovor na smrtonosne napade palestinskega gibanja Hamas na ozemlju Izraela, je bilo doslej ubitih več kot 13.300 ljudi. Četudi izraelska vojska napada cilje po celotnem ozemlju gosto naseljene enklave, kopenske sile izvajajo operacije samo na severu, kjer se je sprva nahajala slovenska družina.

Mejni prehod Rafa, prek katerega tujci in Palestinci z dvojnim državljanstvom v omejenem obsegu lahko zapuščajo Gazo, ostaja z redkimi izjemami zaprt za domačine. Tako je, kot se je neuradno izvedelo, v Gazi ostal tudi en član evakuirane slovenske družine, ki ni slovenski državljan.

Vodja skrajnega palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanije je po več tednih pogajanj, v katerih posreduje Katar, nakazal skorajšnji dogovor z Izraelom. 

Nujno takojšnje humanitarno premirje

Ministrica Fajon je danes ponovila, da je treba v Gazi nujno takoj vzpostaviti humanitarno premirje, saj so razmere za tamkajšnje prebivalstvo grozljive. Sicer pa je po njenih besedah edina možnost za trajen mir na Bližnjem vzhodu rešitev dveh držav.

Napovedala je, da bo v kratkem obiskala Izrael in palestinska ozemlja, kjer se bo srečala s predstavniki obeh strani in se seznanila z razmerami. V okviru obiska v regiji, kamor odhaja s kolegom iz ene od držav EU, se bo srečala tudi s predstavniki Egipta in Jordanije.

"Na obisk odhajam s sporočilom, da je pri iskanju rešitve dveh držav potrebna večja vključenost arabskih držav in večji angažma EU v regiji. Za to potrebujemo opolnomočeno palestinsko oblast. To tudi pomeni, da ne bomo podprli prisilnega razseljevanja prebivalcev Gaze ali zmanjšanja ozemlja te enklave. Prav tako ne pristajamo na ločeno rešitev za Gazo in za Zahodni breg, skladno z resolucijami ZN," je dejala.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Kmodri 21:06 21.november 2023.

    Kmalu bodo vsi Palestinci z Sloveniji!

  • Antivaxer 20:45 21.november 2023.

    Super! Franc, Marija in Janez bodo kmalu doma! A ja, verjetno čakajo na povratek v domovino Mohamed, Hava in Sanela...

  • Ender3 18:09 21.november 2023.

    Fajonovi predlagam, da v reševanje aktivira vojaka Janeza. Breznik in Vrtovec sta tam delala samo slab vtis. Kdo je omenjenima plačal izlet se, žal ne ve..