Slovenija
25 ogledov

Iz IUV odnesli milijon

Uprava IUV z Vitomirjem Debeljakom na čelu naj bi priredila listine o poslovanju Žurnal24 main
Policijska uprava Ljubljana je ovadila sedem vodilnih iz Industrije usnja Vrhnika (IUV), saj naj bi družbi povzročili za več kot milijon evrov premoženjske škode oziroma naj bi ponarejali poslovne listine.
 

800

tisoč evrov je šlo iz IUV v dveh nakazilih v tujino - tudi prek Liechtensteina.

Ovadeni naj bi bili po neuradnih podatkih nekdanji predsednik uprave Aleš Lunder, ki je vrhniško podjetje vodil v prvi polovici leta 2006, njegov naslednik Vitomir Debeljak, člana uprave Sonja Vavken in Dušan Jerše ter zunanji sodelavci: tako imenovani izvršni direktor Greg Sturmer, vodja trgovine v Los Angelesu Nina Johnson in Sturmerjeva svetovalka Romana Šuštar.

 

120

tisoč evrov so zunanji sodelavci zapravili s plačilnimi karticami: potovanja, prehrana, nakup očal, manikiro in drugo.

Nepravilnosti
Zunanji sodelavci so si v tujino prek različnih družb nakazali več kot 800 tisoč evrov. Znesek vključuje tudi sredstva, ki so bila namenjena za ustanovitev poslovalnice v Los Angelesu, ki je ni. Je pa bila ustanovljena družba, ki jo je registrirala ena od vpletenih osumljenk (IUV v njej ni imela lastniškega deleža), najverjetneje Johnsonova. Ta je bila po besedah sindikalista iz IUV Slavka Zalarja vodja omenjene "trgovine". Poleg tega so si trije zunanji sodelavci, ki so imeli z IUV sklenjene predsporazume o zaposlitvi (niso bili zaposleni), na račun družbe privoščili za 120 tisoč evrov turističnih potovanj, manikire, očala, kirurške operacije in drugo. Uporabljali so tudi službene telefone (več kot 15 tisoč evrov stroškov) in prenosne računalnike (2.500 evrov). Iz blagajne družbe so, čeprav niso imeli pooblastil, odnesli 30 tisoč evrov, uprava pa je to tolerirala, pravijo na PU Ljubljana.

 

15

tisoč evrov znašajo nepravilnosti pri uporabi službenih telefonov družbe IUV.

Po nekaterih informacijah naj bi bili s poslovanjem IUV prek tujine, predvsem prek Liechtensteina, seznanjeni tako v vrhu Soda, lastnika družbe, za transakcije kot tudi na ministrstvu za finance.

Nekdanji prvi nadzornik IUV Andrej Šebenik je včeraj dejal, da z ovadbami ni seznanjen, in poudaril, da je uprava nadzornikom predstavljala prirejena poročila, ki niso odražala resničnega stanja: "Ne moremo nositi odgovornosti za to."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.