Slovenija
1909 ogledov

Iz jaškov tako smrdi, da ne morejo izpeljati prireditev na prostem

jašek kanalizacija Profimedia
Krajani Petrovč že več let trpijo zaradi smradu, ki prihaja iz kanalizacijskih jaškov.

Žalski župan Janko Kos meni, da problem povzročajo odpadne vode Mlekarne Celeia, ki prekomerno obremenjujejo čistilno napravo v Kasazah, zato je ta na robu zmogljivosti. V mlekarni očitke zavračajo, so pa napovedali ureditev predčiščenja odpadnih voda do oktobra.

Kot je Kos dejal na novinarski konferenci v začetku tedna, krajani Petrovč zaradi smradu razmišljajo o ustanovitvi civilne iniciative, saj so razmere tako neznosne, da niti prireditev na prostem ne morejo izpeljati. "Vsak človek ima pravico živeti v čistem okolju. Zato bi Mlekarna Celeia morala biti bolj odgovorna do okolja," je dejal.

Krajani Petrovč izpostavljajo, da je smrad kiselkast, zato so predlagali celo zaprtje kanalizacijskih jaškov, ki bi jih odpirali le ob dežju, vendar pristojni v to niso privolili. Sprašujejo se tudi, ali so morda te jaške poškodovali težki tovornjaki, ki se po cesti skozi Petrovče vozijo v kamnolom v Libojah.

Mlekarna očitke zavrača

V Mlekarni Celeia pa so za STA zatrdili, da odpadne vode iz mlekarne ne preobremenjujejo čistilne naprave v Kasazah. Pogodbeno je po navedbah mlekarne določeno največje odvajanje 1100 kubičnih metrov odpadnih voda dnevno. Lani je bila povprečna dnevna količina 682 kubičnih metrov. To je slabih 40 odstotkov pod pogodbeno količino. Dnevni maksimum je bil lani presežen dvakrat, navajajo v mlekarni.

Drugo pogodbeno določilo se nanaša na obremenjenost odpadnih voda, ki pridejo do čistilne naprave v Kasazah. Dovoljena dnevna obremenjenost 13.800 populacijskih enot je bila lani presežena trikrat. Povprečna dosežena obremenjenost odpadnih voda pa je bila lani 8290 populacijskih enot.

"Imamo pa cilj, da se izognemo tudi takšnim sporadičnim dogodkom. Tako smo v zadnjih letih že sprejeli več ukrepov in investicij, ki so do sedaj že za vsaj 30 odstotkov zmanjšali obremenjenost odpadnih voda. Vse to bomo letos do oktobra nadgradili še z dodajanjem dodatne fizikalno kemijske faze v stopnji predčiščenja. Gre za investicijo v vrednosti blizu pol milijona evrov, s katero se bo odstranilo večji del maščob, kar bo obremenjenost odpadne vode zmanjšalo za dodatnih 25 do 30 odstotkov," so pojasnili v mlekarni.

Kot so dodali, je izboljšanje učinkovitosti čistilne naprave v interesu mlekarne - tako zaradi odgovornosti do okolja kot tudi iz ekonomskih razlogov, saj si bodo s tem znižali stroške. Obenem v mlekarni računajo, da imajo tudi odgovorni na žalski občini načrt za takšno ureditev kanalizacije in kanalizacijskih jaškov, da ob neugodnih vremenskih razmerah iz kanala, v katerem so poleg tehnološko očiščene vode iz mlekarne tudi fekalne vode iz naselja in meteorne vode iz prometnih površin, ne bo več neugodnih vonjav, so še zapisali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • LukaMB 16:26 02.april 2022.

    Mogoče so bili JJ in Toninček na obisku tam.

  • Tammy_Khang 11:19 02.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 09:51 02.april 2022.

    Pri teh jaških se zberite in glavni povabljeni gosti naj bodo vodstvo iz mlekarn,vsem tem ponudite prigrizek in kakšno kavico ,tudi pogovarjati se ni treba pa bodo hitro razumeli