Slovenija
57 ogledov

Iz Kemiplasa se spet kadi

Vladimir Penko, kontrolor procesa v Kemiplasu, se je v petek popoldne veselil za Žurnal24 main
Zagnali proizvodnjo. Prejšnji petek so že čakali na prve količine AFK.

Dekani. V približno 15 minutah pričakujemo prve količine anhidrida ftalne kisline (AFK),” je v petek ponosno povedal Muharem Kadić, direktor kemične tovarne Kemiplas, ki je s skupino sodelavcev čakal na pomemben dogodek. Proizvodnja je namreč stala več kot eno leto – vse od lanskega novembra – predvsem zaradi krize v avtomobilski industriji.

Tožba krajanov
V fazi pritožbe.
Tožba krajanov Dekanov in koprske občine za zaprtje Kemiplasa zaradi domnevno ekološko sporne proizvodnje AFK je po besedah njihovega zastopnika Francija Matoza v odločanju na pritožbenem sodišču.

 

S polnimi zmogljivostmi
Najprej bomo proizvedli tisoč kilogramov AFK na uro, nato bomo zmogljivosti povečali na 1.800 kilogramov na uro,” je razložil Vladimir Penko, kontrolor procesa, ki v Kemiplasu dela že 24 let. Delali bodo s polnimi zmogljivostmi, kar pomeni približno 18 tisoč ton AFK na leto.

Še brez dovoljenj
Kemiplas še čaka na izdajo evropskega okoljevarstvenega dovoljenja (IPPC), ki ga izdaja Agencija Republike Slovenije za okolje. “Vlogo smo vložili pravočasno,” je zatrdil Kadić. Postopek se lahko zavleče tudi zaradi različnih zahtevkov; denimo Združenje zakupnikov kmetijskih zemljišč slovenske Istre, ki ga vodi Jožef Horvat, prek upravnega sodišča zahteva, naj tudi njih vključijo v odločanje.

Zaposlujejo na novo
Kadić je dejal, da so v službo poklicali vse delavce na čakanju (večina od 60 zaposlenih v proizvodnji je sicer medtem opravljala druga dela v sestrskem podjetju Brič). Poleg tega so poskusno na novo zaposlili pet delavcev.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.