Slovenija
24 ogledov

Iz koprske luke veter nosi prašne delce

Koper na vetroven dan Suzana Kos
Koprski zavod za zdravstveno varstvo priporoča, naj se ljudje v tem obalnem mestu ne zadržujejo na prostem zaradi premogovega prahu in prahu železove rude, ki ju veter nosi po zraku.

Zaradi močnih sunkov burje na Obali se nad Luko Koper občasno dvigne oblak prahu, ki ga burja zanaša nad mesto Koper, opozarja Zavod za zdravstveno varstvo Koper. Prebivalstvo zato prosijo, da se zaradi povečane koncentracije prahu, to je drobnih delcev v zraku, izogibajo napornemu delu in napornim športnim dejavnostim na prostem ter ostajajo v zaprtih prostorih. Posebej so ogroženi otroci in starejši, ki imajo težave z dihalnimi organi, in ljudje z astmo. Ker bo po napovedih vremenoslovcev ta vremenski fenomen trajal nekaj dni, veljajo priporočila do prenehanja močnih sunkov burje, še dodajajo pri zavodu.

Oblak prahu že včeraj

Kot je Žurnal24 poročal v današnji tiskani izdaji, se je nad luškim terminalom za sipki tovor, na katerem skladiščijo železovo rudo in premog, včeraj pojavil velik oblak črnega prahu. Gre za pojav, ki ga v Luki Koper ob tako močni burji ne morejo preprečiti; po podatkih, objavljenih na spletni strani Luke, pa je bila mejna vrednost finih prašnih delcev zato včeraj vse od osmih zjutraj močno presežena.

Uprava za pomorstvo je sicer zaradi burje zaprla Luko Koper, okrnjeno pa je bilo tudi delo v pristanišču.

Komentarjev 2
  • 1111 14:55 02.februar 2012.

    ...imate prau...skrenu totalno...kar se tiče tega "opraševanja" je bilo že zdavnaj rečeno, kako se bo to rešilo...očitno ni dejanj...ma čaki, je blo kada govora o temu???

  • 1111 14:45 02.februar 2012.

    ...aha...Luka Koper, napajalnik za vse politike...ta naš nedonošenček ne zastopi...samo da je po njegovem......glavno, da on gradi in gradi...stanovanja, prazna...po novem, odpoveduje tudi EU tekme v košarki, ker ni denarja...