Slovenija
16 ogledov

Iz lastnega žepa 16 centov

Restavracija v državnem zboru je namenjena poslancem, zaposlenim, novinarjem, ki Žurnal24 main
Poslanci. Varčevalni ukrep iz leta 2009 jim je kosila podražil za 55 centov.

Varčevanje. Predsednik vlade Borut Pahor je v sklopu varčevalnih ukrepov v začetku leta 2009 obljubil, da poslanska kosila in kave ne bodo več tako poceni. In res so se kosila dvakrat podražila za skupaj 55 centov.

Študenti malo dražje
Boni. Najvišja cena študentskega kosila trenutno znaša sedem evrov, pri čemer država študentu primakne 2,62 evra; sam torej plača 4,38 evra. Po podatkih ministrstva za delo je v Sloveniji 68 lokalov, kjer kosilo skupaj s subvencijo stane štiri evre, torej 1,38 evra za študenta.

Kava stane 50 centov
Januarja 2009 je cena kosila v samopostrežnem delu restavracije državnega zbora znašala 3,30 evra. Prvič se je cena povišala sredi leta 2009, in sicer na 3,70 evra, drugič pa lani, ko je dosegla zdajšnjega 3,85 evra. Cena v delu, kjer strežejo, je s 4,20 najprej poskočila na 4,80, danes pa znaša pet evrov.

Kava z mlekom se je od napovedanih vladnih varčevalnih ukrepov podražila enkrat. V samopostrežnem delu restavracije se je s 35 centov podražila na pol evra, kava, ki jo postreže natakar, pa znaša 60 centov (prej 45).

3,85 evra trenutno za kosilo odštejejo poslanci in drugi obiskovalci restavracije v državnem zboru.

Nepridobitna dejavnost
Restavracija v državnem zboru ne ustvarja dobička, zato je ni mogoče primerjati z zasebnimi restavracijami, so poudarili v službi za odnose z javnostmi državnega zbora.

“Prav tako je treba poudariti, da je cena kosila v državnem zboru nekoliko višja od nadomestila, ki ga prejemajo poslanci in drugi zaposleni,” so sporočili. Dnevni znesek nadomestila za prehrano trenutno znaša 3,69 evra. Poslanci morajo tako za kosilo v samopostrežni restavraciji k nadomestilu za malico od plače primakniti 16 centov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.